{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Emitovan film "Višegrad u Andrićevom odijelu"

S
13.10.2009. u 09:44
0
0
Emitovan film "Višegrad u Andrićevom odijelu"
0
Emitovan film "Višegrad u Andrićevom odijelu"
Foto: Visegrad24.info
U Višegradu je sinoć emitovan dokumentarni film Radio-televizije Srbije pod nazivom "Višegrad u Andrićevom odijelu", autora Branke Krilović.
Promocija filma održana je povodom obilježavanja 117. godišnjice od rođenja nobelovca Ive Andrića u organizaciji vlasnika "Čigoja štampe" iz Beograda Žarka Čigoje.

Sadržaj filma povezan je sa Andrićem i njegovim djelom, sa gradom piščevog djetinjstva - Višegradom i mostom Mehmed-paše Sokolovića koji je i bio inspiracija piscu da napiše roman "Na Drini ćuprija".

"Film je otjelotvorenje mojih impresija nakon ponovnog i po ko zna kojeg iščitavanja Andrićevih romana i pripovjedaka u kome sam filmskim jezikom prikazala koliko su Višegrađani opčinjeni njegovim djelom i šta su sve učinili i čine da bi mu se odužili za način na koji je, zahvaljujući njegovim romanima i pripovjetkama, ovaj grad postao poznat na svim svjetskim meridijanima", rekla je Krilovićeva.

O susretima sa velikim piscem prilikom njegovih dolazaka u Višegrad u poznijim godinama u filmu govore Višegrađani Mišo Vućićević, Branko Mikavica i Božidar Polić, a o skoro sudbinskoj vezi između Andrićeve ličnosti, mosta i grada na Drini pričaju profesor Divna Vasić, novinar Radoje Tasić i student Danka Đukanović.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović rekao je da je ovaj kulturni događaj dokaz da je grad na rijekama Drini i Rzavu epicentar kulture na ovim prostorima i da će to biti i ubuduće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: