Poziv građanima
462

Emir Nuhanović osnovao Fond muzičkih instrumenata: Donirajte i podržite mlade umjetnike

E. Lj.
Fondacija za umjetnost i obrazovanje Amadeus iz Sarajeva na čelu s maestrom Emirom Nuhanovićem osnovala je Fond muzičkih instrumenata kako bi talentovanim mladim umjetnicima koji su u potrebi osigurala vrijedne instrumente.

"Kao dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva odlučio sam ostaviti Sarajevu i Bosni i Hercegovini nešto što će imati trajniji karakter, nešto što će koristiti budućim pokoljenjima. U skladu s tom idejom osnovao sam fond koji će prikupljati muzičke instrumente od donatora koji će instrumente koje posjeduju, a ne koriste, dati fondu. Mi ćemo ih putem konkursa dodjeliti na korištenje na godinu s mogućnošću produženja ugovora", pojasnio je Nuhanović.

Nažalost, ovakav fond muzičkih instrumenta u BiH do sada nije postojao, iako je u mnogim zemljama postigao veliki uspjeh i već decenijama osigurava instrumente talentovanim mladim umjetnicima koji u svom vlasništvu nemaju vrijedne instrumente. Fondacija Amadeus već je osigurala dva izuzetna instrumenta.

"Osigurali smo jednu vrijednu violinu, kakvu do sada nismo imali u BiH, kao i violinu koja je također dobra i koja se može koristiti u svim profesionalnim ansamblima. prvi donatori su ambasador Turske u BiH Haldun Koc i njegova supruga Pinar Koc koji su platili nove žice, strunjenje gudala i manju reparaciju naših prvih violina koje smo dobili u fondu", rekao je.

Napomenuo je da će se konkurs za dodjelu instrumenata na korištenje raspisivati odmah po dobijanju instrumenta i da će se komisija za dodjelu instrumenata voditi isključivo kvalitetom aplikanata, njihovim uspjesima u toku školovanja, osvojenim nagradama na domaćim i internacionalnim takmičenjima.

"Za nas neće postojati regionalne granice. Dakle, aplicirati mogu učenici, studenti i mladi umjetnici iz cijele Bosne i Hercegovine", naglasio je.

Osim toga, pozvao je građane Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine, kao i diplomatska predstavništva i diplomatski kor u BiH da se jave Fondaciji za umjetnost i obrazovanje Amadeus i doniraju instrumente koje ne koriste .

"Mi ćemo javno objaviti spisak svih donatora i doniranih instrumenata, a kasnije i imena korisnika istih. Donatori će biti obaviješteni o korisniku, o svim njegovim nastupima i uspjesima, odnosno, moći će da prate 'dalji život' svog instrumenta. Naglašavamo da će potencijalni donatori, ukoliko do 30. novembra ustupe Fondu instrument, dobiti dvije ulaznice za muzičko-scenski spektakl Carmina Burana koji se održava u KSC Skenderija isti dan, a i prisustvovat će samom uručivanju prvih instrumenata našeg fonda budućim korisnicima", poručio je Nuhanović.