|

Emir Hadžihafizbegović dobio Zoranov brk za ulogu u predstavi "Sjećaš li se Doli Bel"

Emir Hadžihafizbegović dobio Zoranov brk za ulogu u predstavi "Sjećaš li se Doli Bel"
211
E. Lj.
22.10.2019. u 09:52
18
komentara
211

dijeljenja
Emir Hadžihafizbegović dobio Zoranov brk za ulogu u predstavi  "Sjećaš li se Doli Bel" Foto: Pozorište Zoran Radmilović
U sklopu pozorišnog festivala "Dani Zorana Radmilovića" u Zaječaru sinoć je izvedena predstava "Sjećaš li se Doli Bel" Kamernog teatra 55, a odlukom stručnog žirija Zoranov brk za najboljeg glumca dobio je Emir Hadžihafizbegović.
Nagradu Zoranov brk Hadžihafizbegović je osvojio samo nekoliko sati nakon što je dobio Grand Prix za najboljeg glumca na prestižnom teatarskom festivalu Gavelline večeri u Zagrebu."Ovdje nema glavne uloge i ja ovu nagradu dijelim sa svim glumcima pa i s malim Sinom Кurtom koji je svoj zadatak obavio brilijantno. Кada bih morao reći zbog čega sam sretan večeras u Zaječaru, sretan sam zbog toga što je pred ovom publikom vrlo odgovorno igrati, jer ova publika zna šta je teatar", kazao je Hadžihafizbegović.

On je 2010. godine u Zaječaru dobio nagradu Zoran Radmilović, a nakon sinoćnje predstave ispričao je kako je Zorana Radmilovića upoznao 1983. godine na snimanju filma "Sjećaš li se Dolly Bell".

Foto: Pozorište Zoran Radmilović Foto: Pozorište Zoran Radmilović


"Imao je jednu malu scenu, ali brilijantnu scenu. To su ti glumci koji ne razlikuju malu i veliku ulogu, već dobru i lošu. Bio sam druga godina akademije, često sam dolazio u Beograd i razgovarao sa Zoranom koji me naučio kako se zapravo radi improvizacija. Rekao mi je da se improvizovati može samo kada suvereno vladaš materijom i da samo netalentovani glumci improvizuju ako ne poznaju materiju. 'Moraš suvereno vladati tekstom, tekstom svojih kolega, njihovim izlascima, znati kada se koje svjetlo pali. Tek kada suvereno vladaš materijom, smiješ se upustiti u improvizaciju', rekao mi je. Ta vrsta razgovora je meni kao mladom glumcu veoma pomogla. Da ne govorim kakav je to gigant bio u privatnom životu. Jedan misleći čovjek i vrhunski intelektualac. Doći u Zaječar koji je na neki način njegovo duhovno vlasništvo, doći na njegov festival, ući u salu i sudariti se s kostimom Кralja Ibija je posebno iskustvo. Ja nekako imam osećaj da je Zokijev duh bio tu, da nas je odnekud gledao i rekao: 'Pazite, igrate pred publikom koja zna šta je teatar'", ispričao je Hadžihafizbegović.

Predstava "Sjećaš li se Doli Bel" koju je po tekstu Abdulaha Sidrana režirao Kokan Mladenović donosi priču o iskrenoj boli prve ljubavi, neminovnom odrastanju te ogoljavanju jednog utopističkog društvenog sistema u koji su mnogi slijepo vjerovali i u koji su se, nažalost, razočarali. Predstava se znatno razlikuje od filma "Sjećaš li se Dolly Bell" koji je prije skoro 40 godina režirao Emir Kusturica.

Foto: Pozorište Zoran Radmilović Foto: Pozorište Zoran Radmilović


Uloge u predstavi "Sjećaš li se Doli Bel" ostvarili su Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Davor Golubović, Elma Juković, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Admir Glamočak, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Sin Kurt, Amar Selimović i Saša Krmpotić. Njih dvanaestero su na pozorišnu scenu donijeli magiju kojom svaki put iznova publiku vode do smijeha i uzdaha prikazujući na humorističan način sliku Sarajeva šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Dramaturgiju predstave potpisuje Vedran Fajković, dok je za kostime i scenografiju zaslužna Adisa Vatreš-Selimović. Predstava "Sjećaš li se Doli Bel" na redovnom je repertoaru Kamernog teatra 55.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...