Kultura
0

Emily Watson doputovala u Sarajevo

FENA
Foto: SFF
Foto: SFF
U utorak je u Sarajevo tokom dana stigla britanska glumica Emily Watson, koja će u četvrtak u Heineken Open Airu predstaviti film "Uvjeti predaje" ("The Proposition") u kojem je ostvarila jednu od glavnih uloga.

Britanska glumica Emily Watson rođena je 1967. godine u Londonu. Diplomirala je glumu u London Drama Studiju i englesku književnost na Bristol Universityu. 1992. godine postala je član Royal Shakespeare Companya, a 1996. godine dobija svoju prvu ulogu u filmu "Breaking The Waves" Larsa von Triera, za koju je bila nominirana za Oscara.

Ulogama u filmovima "Gosford Park" Roberta Altmana iz 2001. godine i "Punch Drunk Love" i "Red Dragon" iz 2002. godine, potpuno osvaja simpatije i američkih gledatelja i kritičara. Na European Film Awards 1996. godine proglašena je najboljom evropskom glumicom za ulogu u filmu "Breaking The Waves", a 2002. godine bila je nominirana za Nagradu publike EFA kao najbolja glumica u filmu "Gosford Park".

Emily Watson je ove godine po drugi put gošća Sarajevo Film Festivala. Prošle godine je bila kustosica Fondacije Katrin Cartlidge.