Kultura
12

Emile Hirsch: Sarajevo je jedinstven i inspirativan grad

Piše: A. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sarajevo je jedinstven i inspirativan grad te pravi primjer suživota, kazao je sjajni američki glumac Emile Hirsch, kojeg bh. filmska publika poznaje po ulozi u filmu "Venuto al Mondo" u kojem je glumio rame uz rame s Penelopom Cruz i Adnanon Haskovićem.

Hirsch je danas bio gost programa Kafa sa... zajedno sa rediteljem Davidom Gordonom Greenom, a u Sarajevu su predstavili film "Princ Avalanche" koji je sinoć prikazan u programu Open Air.

Iako je današnje druženje na festivalskoj terasi proteklo u razgovoru o ovom ostvarenju, Hirsch je odvojio vrijeme i osvrnuo se na rad sa bh. glumcem Adnanom Haskovićem.

"Adnan je fantastičan, bili smo dobar tim ovdje u Sarajevu. Adnan mi je pokazao grad i svaku noć me vodio po različitim barovima. Imao sam priliku da se družim sa njim i upoznam noćni život Sarajeva. Sjajni su ljudi u ovom gradu, volim ih sve. Prijateljski su raspoloženi i veoma su radišni", rekao je Hirsch.

Glumac je kazao da je "Venuto al Mondo" jako zanimljiv film koji daje prikaz jednog dijela života.

"Jedva čekam da vidim šta Bosanci o njemu misle", kazao je i dodao da mu je drago da može podržati Sarajevo Film Festival.

Hirsch u filmu "Princ Avalanche" tumači jednu od glavnih uloga. Govoreći o tom ostvarenju, duhovito je opisao kako ga je reditelj David Gordon Green prevario da uopće pristane da radi na filmu.

"Čitav projekt je bio toliko eksperimentalan da ni on nije znao da li će na kraju nešto ispasti od svega. Nekoliko puta sam ga pitao šta mi to radimo i da li uopće snimamo film, a on bi mi odgovorio 'Ne znam, možda ćemo ga prikazati našim prijateljima na nekoj roštiljadi', ali sam zbog Paula Rudda (glavna uloga op.a), ipak vjerovao da će to biti film", rekao je glumac.

Reditelj je film odlučio posvetiti glumcu Lanceu Legaultu, koji je preminuo dva mjeseca nakon snimanja.

Odgovarajući na pitanje šta znači naziv filma, Gordon Green je kazao da ne znači ništa i da je proizašao iz jednog njegovog sna.

"Ja sam u javi veoma pametan čovjek, ali sam u snovima izuzetno glup. I tako sam sanjao da upoznajem nekog princa i pogrešno čujem njegovo ime, Avalanche, i tako je film dobio taj naziv iako nema nikakve veze s radnjom", ispričao je Gordon Green.

Dodao je da je film tužan, ali i duhovit.

"Želio sam da bude emotivan i da muškarce prikažem kao krhka stvorenja, koja su ustvari još uvijek 11-godišnji dječaci", kazao je Gordon Green čiji će sljedeći projekt "Joe", s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi, biti prikazan na Venezia Film Festivalu.

SFF