"Deblokada grada"
25

Elvedin Nezirović: Mostar je nekad bio grad, a njegov istočni dio je postao provincija

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Potraga za istinom temeljna je težnja Elvedina Nezirovića, mostarskog pisca u njegovoj prvoj knjizi kritičkih tekstova i kolumni koja je večeras promovisana u Mostaru.

"Deblokada grada" donosi skup tekstova o mostarskim temama koje je autor objavljivao pretežno na portalu tačno.net od 2013. godine.

Autor knjige, Elvedin Nezirović, kaže kako je knjiga zbir tekstova i kolumni koji se dotiču tema vezanih za Mostar, njegove bliže i dalje prošlosti, te današnje situacije.

"Priča je to o gradu koji je nekada bio grad. Zaista smatram kako Mostar, a pogotovo njegov istočni dio je izgubio sve elemente urbane gradske sredine i pretvorio se u provinciju. "Deblokada grada" je simboličan naziv, a deblokirati želimo neki normalni Mostar, koji je prigušen, skliješten i blokiran različitim etnopolitičkim narativima koji se formiraju od rata na ovamo", izjavio je Nezirović.

Nezirović piše o dva društveno-politička narativa koja su podijelila grad devedesetih i koja ga podijeljenim drže dvadeset i pet godina poslije.

"Tekstovi u knjizi su pokušaj da se mostarska kriza rasvijetli na drugačiji način, da se razbiju politički klišei o bezgrešnim nama i grešnim njima. Deblokada knjigom je simbolična, ona zapravo želi otvoriti teme koje ovaj grad drže blokiranim svo ovo vrijeme", pojasnio je autor.

Nezirović kaže i da je trenutna perspektiva Mostara nimalo svijetla, kako je grad ne samo doboku podijeljen, bez izbora, svaki dan demokratije je sve manje...

"Od zapošljavanja na javnim konkursima, odlazaka mladih, nedostatka kritičke mase, nejakog nevladinog sektora... Sve je posljedica djelovanja političkih elita koje vladaju dvadeset i pet godina", kaže Elvedin Nezirović.

Jedan od promotrora knjige Ivan Šarčević, kaže kako Nezirević ulazi u kontekst poniženog grada, u kojem je ponižena prije svega mudrost i sloboda.

"Grad je to u raljama podivljalog liberalizma kojeg koriste svi, ponajviše nacionalisti. Sloboda je da se može govoriti i pisati šta god hoćeš. Ako čitate ovu knjigu, nema puno tih riječi, nema govora o slobodi, ona se pretpostavlja. Kao neka crvena nit i temeljna težnja pisca Nezirovića je traganja za istinom. Na par mjesta kaže da nije bitno da li će on imati pravo ili ne, već da kaže svoj stav i svoju subjektivnu istinu", pojasnio je Šarčević.

Knjigu su izdali Centar za kritičko mišljenje iz Mostara i portal tačno.net.