{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Elma Tataragić: SFF je ove godine festival otkrića!

S
7.7.2011. u 14:00
0
9
Elma Tataragić: SFF je ove godine festival otkrića!
0
Takmičarski program - igrani film ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala donosi 10 filmova, od toga jednu gala projekciju, jedan će biti prikazan van konkurencije, a osam će se boriti za prestižnu nagradu Srce Sarajeva, najavljeno je na konferenciji za novinare u sarajevskom kinu "Meeting Point".
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Dva filma imat će svjetsku premijeru, dva međunarodnu, a šest regionalnu.

Prema riječima selektorice Elme Tataragić, program nikada nije bio ”mlađi”, jer je 8 debitantskih filmova i samo jedan drugi igrani film.

"Ovo je specifična godina jer je recesija neminovno utjecala na regionalne kinemtografije. Zaslužna za dvije novine u regionalnoj kinematografiji. Jedan je da imamo nove, mlade, hrabre ljude koji stvaraju bez obzira na finansijske i produkcijske uslove, a druga stvar je da ove godine imamo dobre filmove iz zemalja koje do sada nisu ponudile kvalitetna ostvarenja. SFF je ove godine u potpunosti uspio u svojoj nakani da bude festival otkrića!", naglasila je Tataragić.

Gala projekcija

Program će otvoriti gala projekcija filma nagrađenog Srebrnim medvjedom, "Konj iz Torina", djelo jednog od zasigurno najvažnijih redatelja u svijetu, Béle Tarra.

Svjetsku premijeru će imati crnogorski film Nemanje Bečanovića "Posljednje poglavlje" koji je razvijen kroz CineLink koprodukcijski market, a u kojem glavnu mušku ulogu tumači bh. glumac Amar Selimović. Film će biti prikazan van konkurencije.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Također, svjetsku premijeru će zabilježiti slovenski film "Piknik" reditelja Neje Gazvoda.

Za filmove "Fleke" hrvatskog reditelja Alda Tardozzija i "Polomljene školjke" Seyfettina Tokmaka rezervisane su međunarodne premijere.

Prvo prikazivanje u regiji imat će grčko-bugarska koprodukcija "Amnestija" Bujara Alimanija, "Ave" bugarskog reditelja Konstantina Bojanova, "Protraćena mladost" grčkih autora Argyrisa Papadimitropoulosa i Jana Vogela, "Disati" Austrijanca Karla Markovicsa i "Loverboy" Catalina Mitulescua.

Uzbudljiva godina za kratke filmove

U okviru Takmičarskog programa - kratki film, publika će, također, vidjeti 10 ostvarenja.

"Sa četiri svjetske, pet međunarodnih i dvije regionalne premijere, ovo je zaista vrlo uzbudljiva godina za kratke filmove u regiji", kazala je Tataragić.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Svjetske premijere imat će "Kiyamet" Ivana Ramadana, "Stvari koje nikada zajedno nismo radili" Martina Turka i "Toplo za ovo doba godine" Blaža Kutina.

Međunarodne premijere: "Dove sei, amor mio" Veljka Popovića, "Drugi dubl" Georgija Gospodinova, "Mezanin" Dalibora matanića, "Nešto plavo" Viraga Zomboracza i "Nikakva nas tama ne može natjerati da zaboravimo!" Hüseyina Karabeya.

Regionalne premijere: "Fotografija" Victora Dragomira i "Zvijer" Attila Tilla.

Program U fokusu, prema riječima selektorice Tataragić, postaje sve pronicljiviji program koji donosi najbolje prošlogodišnje filmove ne samo iz regije, već i svijeta.

U fokusu 17. SFF-a donosi sedam filmova: "Majke" Milcha Manchevskog, "Michael" Markusa Schleinzera, "Morgen" Mariana Crisana, "Naš duboki očaj" Seyifa Teoamana, "Otac" Vlade Škafara, "Otok" Kamena Kaleva i "sklonište" Dragomira Sholeva.

Potpisavši ugovor sa direktorom kompanije DHL Edinom Emšom, Mirsad Purivatra direkktor Sarajevo Film Festivala potvrdio je njihovu desetogodišnju saradnju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: