Objavljen Takmičarski program
0

FOTO / Elma Tataragić: SFF je ove godine festival otkrića!

Piše: A. Džaferović
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Takmičarski program - igrani film ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala donosi 10 filmova, od toga jednu gala projekciju, jedan će biti prikazan van konkurencije, a osam će se boriti za prestižnu nagradu Srce Sarajeva, najavljeno je na konferenciji za novinare u sarajevskom kinu "Meeting Point".
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Dva filma imat će svjetsku premijeru, dva međunarodnu, a šest regionalnu.

Prema riječima selektorice Elme Tataragić, program nikada nije bio ”mlađi”, jer je 8 debitantskih filmova i samo jedan drugi igrani film.

"Ovo je specifična godina jer je recesija neminovno utjecala na regionalne kinemtografije. Zaslužna za dvije novine u regionalnoj kinematografiji. Jedan je da imamo nove, mlade, hrabre ljude koji stvaraju bez obzira na finansijske i produkcijske uslove, a druga stvar je da ove godine imamo dobre filmove iz zemalja koje do sada nisu ponudile kvalitetna ostvarenja. SFF je ove godine u potpunosti uspio u svojoj nakani da bude festival otkrića!", naglasila je Tataragić.

Gala projekcija

Program će otvoriti gala projekcija filma nagrađenog Srebrnim medvjedom, "Konj iz Torina", djelo jednog od zasigurno najvažnijih redatelja u svijetu, Béle Tarra.

Svjetsku premijeru će imati crnogorski film Nemanje Bečanovića "Posljednje poglavlje" koji je razvijen kroz CineLink koprodukcijski market, a u kojem glavnu mušku ulogu tumači bh. glumac Amar Selimović. Film će biti prikazan van konkurencije.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Također, svjetsku premijeru će zabilježiti slovenski film "Piknik" reditelja Neje Gazvoda.

Za filmove "Fleke" hrvatskog reditelja Alda Tardozzija i "Polomljene školjke" Seyfettina Tokmaka rezervisane su međunarodne premijere.

Prvo prikazivanje u regiji imat će grčko-bugarska koprodukcija "Amnestija" Bujara Alimanija, "Ave" bugarskog reditelja Konstantina Bojanova, "Protraćena mladost" grčkih autora Argyrisa Papadimitropoulosa i Jana Vogela, "Disati" Austrijanca Karla Markovicsa i "Loverboy" Catalina Mitulescua.

Uzbudljiva godina za kratke filmove

U okviru Takmičarskog programa - kratki film, publika će, također, vidjeti 10 ostvarenja.

"Sa četiri svjetske, pet međunarodnih i dvije regionalne premijere, ovo je zaista vrlo uzbudljiva godina za kratke filmove u regiji", kazala je Tataragić.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Svjetske premijere imat će "Kiyamet" Ivana Ramadana, "Stvari koje nikada zajedno nismo radili" Martina Turka i "Toplo za ovo doba godine" Blaža Kutina.

Međunarodne premijere: "Dove sei, amor mio" Veljka Popovića, "Drugi dubl" Georgija Gospodinova, "Mezanin" Dalibora matanića, "Nešto plavo" Viraga Zomboracza i "Nikakva nas tama ne može natjerati da zaboravimo!" Hüseyina Karabeya.

Regionalne premijere: "Fotografija" Victora Dragomira i "Zvijer" Attila Tilla.

Program U fokusu, prema riječima selektorice Tataragić, postaje sve pronicljiviji program koji donosi najbolje prošlogodišnje filmove ne samo iz regije, već i svijeta.

U fokusu 17. SFF-a donosi sedam filmova: "Majke" Milcha Manchevskog, "Michael" Markusa Schleinzera, "Morgen" Mariana Crisana, "Naš duboki očaj" Seyifa Teoamana, "Otac" Vlade Škafara, "Otok" Kamena Kaleva i "sklonište" Dragomira Sholeva.

Potpisavši ugovor sa direktorom kompanije DHL Edinom Emšom, Mirsad Purivatra direkktor Sarajevo Film Festivala potvrdio je njihovu desetogodišnju saradnju.