{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elif Şafak, autorica bestselera "Četrdeset pravila ljubavi", ima novi roman

15.4.2014. u 16:49
104
11
Elif Şafak, autorica bestselera "Četrdeset pravila ljubavi", ima novi roman
104
Elif Şafak, autorica bestselera "Četrdeset pravila ljubavi", ima novi roman
Godinu dana nakon uspješnog objavljivanja knjige "Četrdeset pravila ljubavi: roman o Rumiju", Elif Şafak, izdavačka kuća Buybook predstavlja novi roman ove turske autorice pod nazivom "Čast" u prevodu Edina Urjana Kukavice.
"Čast" dramatična, dirljiva priča o porodici, ljubavi i nerazumijevanju, objavljena je u Buybookovoj Biblioteci Farah. Roman pun šekspirijanskih zaokreta i obrata, znamenja i zagonetki, proročanstava i sudbinskih predodređenja, donosi snažno i uzbudljivo propitivanje krivnje i nevinosti, odanosti i izdaje, i iznosi na vidjelo kontroverznu temu "ubistvo zbog časti" koje se tragično odigra u životu jedne porodice.

Elif Şafak, jedna od najčitanijih turskih autorica, rođena je 1971. u Strasbourgu, a danas živi u Londonu i Istanbulu. Pored toga što se bavi pisanjem, aktivna je kao politička komentatorica, kolumnistica i predavačica. Redovno piše za vodeće novine u Turskoj, a i za glavne svjetske novine i časopise, uključujući Washington Times, Wall Street Journal, New York Times, The Economist i Guardianovu web stranicu. Predavala je na raznim univerzitetima u Turskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Objavila je trinaest knjiga, od kojih su devet romani. Piše i na turskom i na engleskom jeziku, stapajući zapadnjačku i istočnjačku tradiciju pripovijedanja iznoseći nebrojene priče o ženama, manjinama, imigrantima, supkulturama, mladima i globalnim temama. Njezin rad se oslanja na različite kulture i književne tradicije, odražava i duboko zanimanje za povijest, filozofiju, sufizam, usmenu kulturu i kulturnu politiku. Svojim pisanjem ruši kategorije, klišeje i kulturalne ograde, a uz sve to posjeduje izoštren smisao za crni humor.

Djela su joj prevedena na više od četrdeset jezika i dobitnica je odličja Viteza reda umjetnosti i književnosti za 2012. godinu. Kritičari su je proglasili "jednim od najosebujnijih glasova savremene turske i svjetske književnosti".

"Čast" je njen posljednji roman objavljen na engleskom jeziku i na vrhu je lista najprodavanijih naslova. Dobio je brojne pohvale i kritičara i čitatelja svih generacija, a u Turskoj je otvorio živu raspravu o porodici, ljubavi, slobodi, iskupljenju i poimanju muškosti. Roman je 2013. godine u Francuskoj osvojio Prix Relay des Voyageurs; 2012. nominovan je za Man Asian Literary Prize, 2013. za Women's Prize for Fiction i 2014. za International IMPAC Dublin Literary Award.

Najnoviji roman Elif Şafak posvećen velikom osmanskom arhitektu Mimaru Sinanu objavljen je u Turskoj u decembru 2013. godine. Buybook kao izdavač djela ove autorice za Bosnu i Hercegovinu, u planu ima objaviti još nekoliko njenih naslova, te će bosanskohercegovačka publika biti u prilici čitati još neka njena ostvarenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: