Kultura
104

Elif Şafak, autorica bestselera "Četrdeset pravila ljubavi", ima novi roman

Klix.ba
Godinu dana nakon uspješnog objavljivanja knjige "Četrdeset pravila ljubavi: roman o Rumiju", Elif Şafak, izdavačka kuća Buybook predstavlja novi roman ove turske autorice pod nazivom "Čast" u prevodu Edina Urjana Kukavice.

"Čast" dramatična, dirljiva priča o porodici, ljubavi i nerazumijevanju, objavljena je u Buybookovoj Biblioteci Farah. Roman pun šekspirijanskih zaokreta i obrata, znamenja i zagonetki, proročanstava i sudbinskih predodređenja, donosi snažno i uzbudljivo propitivanje krivnje i nevinosti, odanosti i izdaje, i iznosi na vidjelo kontroverznu temu "ubistvo zbog časti" koje se tragično odigra u životu jedne porodice.

Elif Şafak, jedna od najčitanijih turskih autorica, rođena je 1971. u Strasbourgu, a danas živi u Londonu i Istanbulu. Pored toga što se bavi pisanjem, aktivna je kao politička komentatorica, kolumnistica i predavačica. Redovno piše za vodeće novine u Turskoj, a i za glavne svjetske novine i časopise, uključujući Washington Times, Wall Street Journal, New York Times, The Economist i Guardianovu web stranicu. Predavala je na raznim univerzitetima u Turskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Objavila je trinaest knjiga, od kojih su devet romani. Piše i na turskom i na engleskom jeziku, stapajući zapadnjačku i istočnjačku tradiciju pripovijedanja iznoseći nebrojene priče o ženama, manjinama, imigrantima, supkulturama, mladima i globalnim temama. Njezin rad se oslanja na različite kulture i književne tradicije, odražava i duboko zanimanje za povijest, filozofiju, sufizam, usmenu kulturu i kulturnu politiku. Svojim pisanjem ruši kategorije, klišeje i kulturalne ograde, a uz sve to posjeduje izoštren smisao za crni humor.

Djela su joj prevedena na više od četrdeset jezika i dobitnica je odličja Viteza reda umjetnosti i književnosti za 2012. godinu. Kritičari su je proglasili "jednim od najosebujnijih glasova savremene turske i svjetske književnosti".

"Čast" je njen posljednji roman objavljen na engleskom jeziku i na vrhu je lista najprodavanijih naslova. Dobio je brojne pohvale i kritičara i čitatelja svih generacija, a u Turskoj je otvorio živu raspravu o porodici, ljubavi, slobodi, iskupljenju i poimanju muškosti. Roman je 2013. godine u Francuskoj osvojio Prix Relay des Voyageurs; 2012. nominovan je za Man Asian Literary Prize, 2013. za Women's Prize for Fiction i 2014. za International IMPAC Dublin Literary Award.

Najnoviji roman Elif Şafak posvećen velikom osmanskom arhitektu Mimaru Sinanu objavljen je u Turskoj u decembru 2013. godine. Buybook kao izdavač djela ove autorice za Bosnu i Hercegovinu, u planu ima objaviti još nekoliko njenih naslova, te će bosanskohercegovačka publika biti u prilici čitati još neka njena ostvarenja.