Sefardska kultua
61

Eli i Miriam Tauber predstavili bosansko-sefardsku kuhinju: Naša tradicija je veliko blago

Piše: I. Č.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
U sklopu Baščaršijskih noći večeras je u BKC-u održana Manifestacija "Od Toleda do Sarajeva", odnosno noć sefardske kuhinje.

Predsjednik Udruženja "Hagada" Eli Tauber kazao je za Klix.ba da su se okupili da ispričaju priču koja će povezati Toledo i Sarajevo, odnosno Bosnu i Hercegovinu i Španiju.

"Okupili smo se da predstavimo šta to ustvari nas povezuje. Dakle, ono što nas stvarno povezuje, od sefardske pjesme, sefardske kuhinje, naših objekata, sinagoga. Puno stvari ima koje nas povezuju, a na toj koncepciji smo se večeras okupili", kazao je Tauber.

Dodao je da nažalost nije bilo dovoljno finansijskih sredstava da se na vrijeme osiguraju muzičke grupe, ali da su našli drugo rješenje.

"Emitovali smo film sa koncerta koji je Flori Jagoda imala u Washingtonu. To je isto tako bitno kao i ovo što mi radimo. S druge strane, mi smo pripremili određena jela od kojih će neka biti prezentirana, a za neka će biti pokazano na koji način se pripremaju", kazao je Tauber.

Miriam Tauber nam je kazala da je sefardska kuhinja došla zajedno sa Sefardima iz Španije 1492. godine kada su Jevreji bili protjerani, naselivši se u tadašnje Osmansko carstvo.

"Uselili su se preko Turske i preko Bugarske i ostalih balkanskih zemalja u naše krajeve. Preko 500 godina su stare Jevrejke, none, sačuvale tradiciju prenosivši je s koljena na koljeno, preko svojih kćeri i unuka. Ta kuhinja se zadržala do današnjih dana. Večeras mi predstavljamo i pripremamo zajedno sa našom publikom bosansko-sefardsku kuhinju. Ta tradicija je jedno veliko blago", poručila je gospođa Tauber.

Na kraju večeri se gostima služila sefardska kafa, sa batulidom, odnosno sa mućenim žumanjcetom, koja je bila uobičajena u sefardskim kućama.