Savremena umjetnost
3

Eksponat izvornog imena "Leaning Horizontal II" obilježio otvaranje ovogodišnjeg Bijenala u Atini

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Početak ovogodišnjeg Bijenala u Atini obilježila je interesantna postavka Sirousa Namazija kroz koju je nastojao posjetiocima predstaviti svoje viđenje ekonomske krize kojom je bila pogođena Grčka, a čije su posljedice i danas vidljive.

Postavka originalnog naziva "Leaning Horizontal II" švedskog umjetnika Sirousa Namazija bio je jedan od najzanimljivijih eksponata na otvaranju Bijenala u Atini 2018. Ovaj eksponat prikazuje marketsku policu s osnovnim prehrambenim namirnicama koja je nakrivljena.

Deset godina nakon prvog izdanja, ovogodišnje Bijenale u Atini predstavlja priliku za umjetnike širom svijeta da kroz svoj rad predstave svoje viđenje finansijske krize u grčkoj prijestolnici.

"Zemlja je izašla iz krize, ali ne i Grci", kazali su organizatori ovogodišnjeg izdanja. Inače, Bijenale u Atini je jedna od najvećih svjetskih izložbi kada je u pitanju savremena umjetnost, a održava se svake dvije godine u glavnom gradu Grčke.

Ovogodišnja izložba postavljena je na četiri različite lokacije, tj. zgrade koje su renovirane namjenski za ovaj događaj, piše The Economist.

Bijenale je zvanično otvoreno jučer i trajat će do 9. decembra.