Kultura
0

Ekipa Rai Uno i umjetnik Alfredo Pirri u Atomskom skloništu u Konjicu

Klix.ba
Ekipa italijanske nacionalne televizije Rai Uno boravi u Atomskom skloništu u Konjicu. Razlog njihovog dolaska je postavljanje umjetničkog rada velikog italijanskog umjetnika Alfreda Pirrija.

Umjetnikova instalacija pokriva površinu od 80 kvadratnih metara, a postavljena je u protuudarnom dijelu atomskog tunela. Njegov rad, pod nazivom "Passi", jedan je od najzahtjevnijih umjetničkih radova do sada postavljenih u Atomskoj ratnoj komandi. Prema umjetnikovim riječima, postavljeni rad u ARK-u efektniji je i od nedavno postavljenog rada sa ogledalima u galeriji Nazionale d’Arte Moderna u Rimu. Ogledala Alfreda Pirrija istražuju odnos skulpture i arhitekture kreirajući nestvaran ambijent. U performansu, izvedenom u vrijeme postavljanja rada, učestvovali su i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Pirrijev kolega, također veliki italijanski umjetnik Jannis Kounelis, o ciklusu "Passi" kaže: "Dva nivoa - jedan ispod, a jedan iznad tjeraju me da mislim na El Greca".

Rai Uno pravi dokumentarni film o Projektu D-0 ARK Underground i Objektu D-0. Gianpaolo Penco, režiser dokumentarnog filma Rai Una, u razgovoru sa direktorom Projekta Edom Hozićem najavio je dolazak na otvaranje drugog Bijenala, koje će se desiti 26. aprila ove godine. Penco je obećao prenijeti pravo emitiranja dokumentarnog filma o Projektu D-0 ARK Underground Direkciji Projekta pa će, vjerovatno, i bosanskohercegovačka javnost moći pogledati ovaj dokumentarac nakon što ga u Italiji premijerno emitira Rai Uno.