Kamerni teatar 55
505

Ekipa predstave "Sjećaš li se Dolly Bell": Vrijeme je za našu verziju ove kultne priče

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ekipa predstave "Sjećaš li se Dolly Bell" (Foto: D. S./Klix.ba)
U Kamernom teatru 55 uskoro počinju probe za predstavu "Sjećaš li se Dolly Bell", koju će prema tekstu Abdulaha Sidrana režirati Kokan Mladenović.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović zahvalio se Abdulahu Sidranu jer im je ustupio prava da kultni film "Sjećaš li se Dolly Bell" pretvore u pozorišnu predstavu.

"Beskrajno sam sretan i kao glumac i kao upravnik ovog teatra. Dvanaest glumaca će nositi ovaj projekt do 15. marta kada ćemo imati premijeru predstave", rekao je Hadžihafizbegović.

Uloge će ostvariti Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Davor Golubović, Elma Juković, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Saša Petrović, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Sin Kurt, Amar Selimović i Saša Krmpotić. Dramaturgiju potpisuje Vedran Fajković, dok je za kostime i scenografiju zaslužna Adisa Vatreš-Selimović.

"Kada gledate bh. filmove iz tog perioda ne možete vjerovati da je to rađeno prije 40 godina, jer djeluje kao da je rađeno jučer", rekao je Sidran.

Reditelj Kokan Mladenović rekao je da mu je čast biti ovdje i režirati ovakvu predstavu ističući kako je svjestan odgovornosti koja je pred njim.

"Koliko je rad na ovoj predstavi divan i izazovan, toliko je to obziljno breme odgovornosti. Radit ćemo nešto što je na prostoru nekadašnje Jugoslavije dio više nego opće kulture. To neko izgubljeno Sarajevo kroz današnju prizmu, vrijeme koje je devalviralo vrijednosti što više ne postoje, pravo je vrijeme da ispričamo neku našu priču o Dolly Bell", rekao je Mladenović.

Rekao je da glavni lik Dino u predstavi treba za kratko vrijeme spoznati dvije stvari - komunizam i ljubav. Također, namjera mu je da se smrt Dininog oca ovdje vidi kao smrt jedne ideologije.

Mladi glumci Elma Juković i Davor Golubović naglasili su da im je iznimna čast i privilegija što su dio ovog projekta, ali da ujedno osjećaju i veliku odgovornost i tremu zbog rada u tako značajnoj predstavi te s glumačkim i rediteljskim veličinama.