Premijera u NPS
105

Ekipa predstave "Gazi Husrev –beže ili Bukagije" ispraćena aplauzom i ovacijama

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Publika Narodnog pozorišta Sarajevo je gromoglasnim aplauzom i stojećim ovacijama ispratila premijerno izvođenje drame "Gazi Husrev –beže ili Bukagije" koju je prema tekstu Džemaludina Latića režirala Tanja Miletić - Oručević.

Iz samog naslova komada jasno je da su u njemu tematizirani događaji iz života Gazi Husrev-bega, plemića bosanskohercegovačkog porijekla koji je, prema mišljenju stručnjaka, jedan od najznačajnijih bosanskih vladara, ktitor i neimar koji je bitno utjecao na sveukupni razvoj Bosne i Hercegovine, a naročito grada Sarajeva. Predstava je inspirisana historijskim ličnostima i događajima, ali donosi aktuelnu priču o univerzalnoj prirodi ljudskih ljudskih karaktera i njihovim odnosima u društvu.

Iako se inače bavi savremenim tekstovima i temama, Tanja Miletić - Oručević odlučila je napraviti iznimku te je prihvatila ponudu Narodnog pozorišta Sarajevo. Uz formiranje kvalitetne autorske ekipe i dobru podjelu uloga napravila je predstavu vrijednih umjetničkih postignuća.

Adaptaciju Latićevog teksta radio je Hasan Džafić koji potpisuje i dramaturgiju predstave, a postavkom ove drame Narodno pozorište Sarajevo još jednom je pokazalo da podržava domaće dramsko stvaralaštvo.

Gazi Husrev-bega je utjelovio mladi glumac Aldin Omerović, a osim njega uloge su ostvarili Emir Fejzić, Vedran Đekić, Merima Lepić-Redžepović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Ermin Sijamija, Helena Vuković/Mona Muratović, Mehmed Porča, Aleksandar Seksan, Damir Kustura, Hasija Borić - Stojić, Riad Ljutović, Alen Muratović, Nerman Mahmutović i Davor Sabo.

Autorica scenografije je Sabina Trnka, autorica kostimografije Lejla Hodžić, autor muzike Atilla Aksoy.

Prvu reprizu drame "Gazi Husrev –beže ili Bukagije"možete pogledati 7. novembra.