Kultura
0

Ekipa filma "Snijeg" proslavila veliki uspjeh

FENA
Povodom osvajanja prestižne nagrade Grand Prix u programu "Sedmica kritike" ovogodišnjeg 61. filmskog festivala u Cannesu, ekipa filma "Snijeg" rediteljice Aide Begić-Zubčević organizirala je danas u Sarajevu prigodnu svečanost i susret s kolegama, studentima te novinarima.

Na Akademiji scenskih umjetnosti (ASU) okupilo se mnoštvo kolega, bivših i sadašnjih studenata, filmskih radnika i javnih djelatnika koji su došli pozdraviti ekipu filma te im čestitati na velikom kanskom uspjehu.

Rediteljica Aida Begić istaknula je odličan uspjeh filma kod publike i kritike, ali i plodonosnu promociju ostvarenja.

Ona naglašava da, pored stotina profesionalaca koji se bave filmom, festivalski program budno prate i članovi klubova filma čija je kritika iznimno cijenjena.

"U razgovoru nakon projekcija uvidjela sam da su ti ljudi jako dobro shvatili i prihvatili film. Od novinara smo u važnijim medijima dobili odlične kritike, koje su tamo jako značajne – mogu vas sahraniti ili uzdići", kazala je ona.

Komentirajući temu rata koja je na različite načine u fokusu većine bh. filmskih ostvarenja, smatra da ju je teško izbjeći jer je rat dio nas.

"Snijeg", dodala je, konkretno ne govori o ratu jer je radnja smještena u kasne 90-godine prošlog vijeka, ali predstavlja njegove posljedice koje su u BiH i danas iznimno teške.

"Trebat će nam još puno filmova da se suočimo s istinom i prošlošću na ovaj ili onaj način. Žene s kojima sam razgovarala i radila dale su mi podstrek da ne mogu odustati od svog rada, ako one nisu odustale od svojih strašnih života", istaknula je.

Producentica Elma Tataragić mišljenja je da je film polučio izniman uspjeh, s obzirom na to da se radi o umjetničkom ostvarenju. Sve projekcije filma bile su jako posjećene, uključujući pored publike i profesionalce s drugih festivala.

Potvrdila je da je "Snijeg" već prodat Turskoj, Švicarskoj i zemljama Beneluxa, dok još traju pregovori s nekoliko evropskih i azijskih zemalja.

Tataragić je zadovoljna načinom na koji je publika prihvatila film, što je posebno bilo vidljivo tokom nekoliko diskusija. To nije publika koja ima određeno predznanje o bh. društvu, naglasila je.

I glumica Zana Marjanović također je naglasila izvanredne kritike na film, istaknuvši da nije uobičajeno da se u kritici od nekoliko redaka posebno izdvoje rečenice koje hvale izvanrednu glumu.

"Publiku je u razgovorima najviše zanimala sudbina žena povratnica koje se u selo vraćaju bez muževa. Interesuje ih, dakle, sudbinsko-politička situacija tih žena te njihova borba za odluku da ostanu živjeti u BiH", mišljenja je Marjanović.

Cjelokupna ekipa filma s nestrpljenjem očekuje mišljenje bh. publike o ovom nagrađenom ostvarenju.

Ponos postignutim rezultatom, koji se nadovezao na niz već osvojenih nagrada bh. filmskih autora, iskazali su i reditelji te profesori ASU Pjer Žalica i Haris Pašović te dekan Akademije Zijad Mehić. Smatraju da je to uzbudljiv trenutak za umjetnost i kulturu ove zemlje.