Kultura
0

Egipatski umjetnici pred sarajevskom publikom u Hanikahu

FENA
Egipatski umjetnici predstavili su se sinoć ovdašnjoj publici izložbom radova u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese, gostujući u okviru Festivala "Sarajevska zima".

Riječ je o umjetnicima Amr El Said El Kafrawy, Nermine Hakim i Sahar Dourgham koji su se predstavili s tri projekta.

Amr El Said El Kafrawy istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je izložio šest crteža ljudskih figura kojima oslikava uzburkane egipatske ulice.

Nermine Hakim naglašava da je prezentirala pet radova koji predstavljaju kombinaciju između spiritualnih ideja i proljetne egipatske revolucije.

"Moja se umjetnost veže za sve ono što se dešava oko mene, sve to utiče na moj rad. U radovima jako puno koristim svjetlo, kao važnu spiritualnu dimenziju", istaknula je ona.

Radovi Sahar Dourgham ukazuju na suprotstavljenost njenih iskustava u Marseju, gdje je boravila prošle godine, i Aleksandrije, kao kosmopolitskog grada u kojem je rođena i gdje živi. Ona se fokusira na odnos između evropske i egipatske strane života.

Direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić najavio je i današnji festivalski program, posebno izdvajajući večerašnju premijeru predstave "99%", rađenu prema djelu "Strah i bijeda Trećeg rajha" Bertolta Brechta u režiji Nermina Hamzagića, koja će biti izvedena na sceni Sarajevskog ratnog teatra 55, kao i koncert američkog jazz kvarteta Ari Roland Kvartet.

Također, na subotnjem repertoaru, između ostalog, je i koncert Turske državne opere i baleta Ankara s djelom "Boja noći" Rengima Gokmena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, dok će u nedjelju na istoj sceni gostovati Mestno gledališče iz Ljubljane s predstavom "Don Juan se vraća iz rata" u režiji Dušana Jovanovića.

Spahić je ujedno uime Međunarodnog centra za mir uputio podršku Historijskom muzeju BiH i akciji Sedmica otvorenih vrata, koja je otvorena jučer radi informiranja šire javnosti o kulturnom blagu koje čuva ova institucija.