Kultura
0

Egipat izmjestio Ramzesa iz grada u blizinu piramida

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gigantska statua faraona Ramzesa II izmještena je u petak iz bučnoga i zagađenog centra Kaira na rubove pustinje, u blizinu Velikih piramida.

Kip težak 83 tone i star više od 3.200 godina premješten je s Ramzesovog trga u Kairu kako bi se zaštitio od ispušnih plinova automobila i drugih nepogoda kojima može biti izložen u centru velikoga grada.

Njegovo izmještanje osiguravalo je 1.500 vojnika, a napore radnika pratili su mnogobrojni znatiželjnici i turisti.

Kako je javila agencija AP, drugo putovanje faraona od Trga Ramzes, gdje se nalazio od pedesetih godina prošlog stoljeća, do novog odredišta trebalo bi da traje 10 sati. Kip je prethodno donesen na Trg iz svetilišta u staroj egipatskoj prijestonici Memfis, a naći će se na lokaciji dva kilometra udaljenoj od piramida, u blizini budućega velikog egipatskog muzeja.

"Vjerujem - kada bi danas mogao progovoriti, Ramzes bi rekao 'hvala što me premještate'", izjavio je za egipatsku državnu televiziju egiptolog Zahi Havash.

Stručnjaci su izgradili kafez oko kipa koji se uspravno prevozi preko Nila da bi prvo bio restauriran. Muzej u kome bi trebalo da bude smještena Tutankamonova mumija i druge dragocjenosti iz drevnog Egipta trebalo bi da bude otvoren za oko pet godina.

Ramzes II bio je kralj-ratnik koji je za vrijeme 67-godišnje vladavine Egiptu donio moć i sjaj. Umro je 1225. godine pr. n. e.