Plesna magija
71

Edina Papo: Politika se debelo uvukla u umjetnost, borim se kao lavica za Balet Fest Sarajevo

Piše: E. Lj.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
U želji da razvija baletnu umjetnost u BiH i obogati festivalsku kulturu grada, baletna koreografkinja i pedagoginja Edina Papo prije devet godina pokrenula je Balet Fest Sarajevo (BFS) koji će i ove godine na bh. scenu donijeti praznik baletne umjetnosti.

Na početku razgovora Edina nam kaže kako se svake godine trudi napraviti interesantan program i otkriva nam da će ove godine program Balet Festa Sarajevo biti podijeljen u dvije cjeline.

"Teoretski, odnosno historijski dio festivala spašava od zaborava ono što se može spasiti i baletnu umjetnost stavlja u kontekst riječi, nauke i svega što danas znači poimanje baleta. Drugi dio čine predstave i on je slasniji i pompezniji", rekla je Papo.

Od 19. do 26. septembra

Balet Fest Sarajevo bit će otvoren 19. septembra u Galeriji "Novi Hram" izložbom koja će biti posvećena umjetnici, balerini i pedagoginji Ubavki Milanković-Janjić. Zahvaljujući pomoći Ambasade Austrije u BiH u sklopu Balet Festa Sarajevo publici će biti predstavljena instalacija austrijske grupe umjetnika "Transitions", koju je priredila producentica Aldina Michelle Topčagić. Osim toga, u Bošnjačkom institutu će 20. septembra biti organizovana jednodnevna naučno-istraživačka konferencija o najizvođenijem baletnom klasiku "Labuđe jezero".

U sklopu drugog dijela festivala publika će imati priliku uživati u dvije baletne predstave - 24. septembra mađarski Balett Pec će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo izvesti predstavu "Carmen" koja će nakon Sarajeva gostovati u Rusiji, a 25. septembra će članovi Bitef dance Compannyja iz Srbije izvesti predstavu "Macbeth".

"Festival ćemo zatvoriti Gala Baletom s teatrima i umjetnicima iz BiH, Maribora, Ljubljane, Splita, Skoplja i Rusije. Tu se predstavljaju najbolji i otkrivaju novi talenti. Važno je znati da se na ovakav način možemo porediti s drugim i drugačijim, a osim toga je važno da se družimo, da smo na bar nekoliko dana centar baletnog svijeta", rekla je.

Odličan odziv publike i nezainteresovanost vlasti

Interes javnosti za ovaj vid umjetnosti potvrđuje odličan odziv publike koja se iz godine u godine vraća Balet Festu.

"Publika voli balet, naročito veliku produkciju. Općenito ljudi vole doći u pozorište, pogledati nešto lijepo i relaksirati se. Sarajevo ima baletnu publiku koja zna prepoznati dobru predstavu. Možda neko ne zna zašto je neki igrač napravio neki pokret, ali njemu se to svidi ili ne svidi. Čovjek je biće koje teži ljepoti", poručila je.

I ove godine je, osim znanja i ljubavi, uložila velike napore da u Sarajevo i BiH dovede više od 150 eminentnih umjetnika iz regije, Evrope i svijeta,koji će na Balet Festu predstaviti vrhunska umjetnička djela. Iako je riječ o renomiranom festivalu, podrška države manja je iz godine u godinu.

"Balet Fest Sarajevo je već postao tradicija. Ja bih voljela da mi možemo gostovati širom BiH, ali to košta. Dolazak igrača, kompanija i baletnih trupa također košta. Sve to je čista matematika. Mi moramo htjeti da budemo elita, ne možemo to biti samo zato što pričamo o tome. Naravno da su potrebni i drugi događaji koji su neka vrsta nematerijalne kulturne baštine, ali mi smo civilizacijski obrazovani i odavno smo usmjereni ka Evropi kojoj geografski pripadamo. Nemojte da govorimo o ciframa, jer će finansijerima biti neugodno. Meni neće, jer ja se borim kao lavica da ovaj Balet Fest normalno funkcioniše", rekla je.

Magija baletne umjetnosti

Balet Narodnog pozorišta Sarajevo jedini je profesionalni baletni ansambl u našoj državi. Nažalost, ansambl koji je prije rata imao 60, danas ima tek 26 članova.

"Situacija je tužna, jer u ansamblu imamo mnogo kolega koji su duboko u godinama i u istom nam fali mladosti. Novi, mladi kadar ne dolazi dinamikom koja nam je potrebna, a zbog veoma složene administracije teško je primiti strance. Ja sam se nadala da će budućnost baleta u BiH biti svjetlija", bila je iskrena Papo.

No, ipak u umjetnost na vrhovima prstiju nikada nije prestala vjerovati.

"Vjerujem u ljude, vjerujem u umjetnost baleta koja je ovdje prisutna već 68 godina i vjerujem u ovo što mi radimo u Balet Festu Sarajevu. Mi smo i u užasnim uvjetima ovdje imali profesionalni balet, ali tada je entuzijazam bio veliki i bili smo hrabri. Danas nam toga nedostaje. U isto vrijeme, politika se debelo uvukla u umjetnost i isplivali su podobni, a ne oni koju znaju. Drugačiju politiku moramo voditi", zaključila je.

Edina Papo je baletna koreografkinja, pedagoginja i direktorica Balet Festa Sarajevo. Studirala je na Akademiji ruskog baleta Vaganova u St. Petersburgu i stekla zvanje magistrice umjetnosti baleta. Sa 16 godina je angažovana u Baletu Narodnog pozorišta Sarajevo gdje kao najmlađa članica profesionalnog ansambla počinje ostvarivati i solističke uloge.