Kultura
0

East West Centar organizira veliku turneju predstave "Klasni neprijatelj"

FENA
East West Centar Sarajevo organizirat će od 7. do 17. juna veliku turneju predstave "Klasni neprijatelj", koju je prema tekstu britanskog autora Nigela Williamsa adaptirao i režirao Haris Pašović.

Centar će u okviru turneje omogućiti gostovanje predstave u Tuzli, Brčkom, Orašju, Derventi, Banjoj Luci, Prijedoru, Cazinu, Ključu i Lukavici, saopćeno je iz East West Centra.

"Klasni neprijatelj" je klasični tekst koji je igran u cijelom svijetu, a tema mu je život i problemi učenika izvjesne srednje škole iz predgrađa. Učenici su socijalno i obrazovno zapušteni, postali su veoma agresivni, napustili su ih nastavnici, roditelji i društvo. Prepušteni sami sebi, oni "preuzimaju" katedru i počinju otkrivati svoje dramatične životne priče, strahove i nade.

Premijeri bh. "Klasnog neprijatelja" prethodilo je opsežno istraživanje ovdašnjih srednjih škola te razgovari s njihovim pedagozima, nastavnicima i direktorima. Analizirana je i pojava upotrebe hladnog i vatrenog oružja u bh. srednjim školama, a rezultati su porazni.

  • Uz izuzetak gimnazija u Sarajevu u kojima je stanje nešto bolje, u stručnim školama zatečen je veliki stepen verbalne i fizičke agresivnosti, generalno stanje razočaranosti učenika, osjećanje besperspektivnosti te sklonost ka kriminalu. Gotovo 80 posto rječnika učenika stručnih srednjih škola čine isključivo psovke, navodi se u saopćenju EW Centra.

Dodaje se da ti učenici najčešće dolaze iz disfunkcionalnih obitelji, često žive samo s jednim roditeljem, eksponirani su prema nasilju u obitelji ili su i sami žrtva ili počinitelji nasilja. Najčešće se radi o veoma siromašnim učenicima koji čine većinu. Na različite načine učenici su obilježeni i posljedicama rata, a mnogi od njih ne vide zdravu budućnost za sebe.

Uloge u predstavi su ostvarili glumci najmlađe glumačke generacije: Amar Selimović, Zana Marjanović, Maja Izetbegović, Irma Alimanović, Nusmir Muharemović i Vedrana Seksan. Pored njih učestvuje i reperski duo "As Dreamers" iz Kalesije.

Muziku za predstavu radio je mladi zenički muzičar Eric Bajramović, koreografiju ugledna hrvatska koreografkinja Tamara Curić, kostime sarajevski trio Kao Pao Shu, scenu Lada Maglajlić, Amir Vuk Zec i Omar Šelo, a dizajn Bojan Hadžihalilović, Goran Lizdek i Goran Lončarević.

Turneja će početi 7. juna u Tuzli, a završiti 18. juna u Lukavici, navodi se u saopćenju.