Kultura
0

East West Centar: "Klasni neprijatelj" u Vitezu i Žepču

FENA
Predstava "Klasni neprijatelj" rađena prema tekstu čuvenog britanskog autora Nigela Williamsa te adaptaciji i režiji Harisa Pašovića i produkciji East West Centra Sarajevo, gostovat će sutra, 20. maja u Kino dvorani u Vitezu, a 22. maja u Domu kulture u Žepču.

Obje predstave počet će u 20.00 sati, najavljeno je iz East West Centra.

Predstave u Vitezu i Žepču omogućile su misije EUFOR-a i NATO-a u BiH.

Predstava na originalan umjetnički način govori o problemu nasilja među mladima.

"Oni prijete, psuju, biju se. Oni su naša budućnost!", stoji u podnaslovu ove šokantne, ali i potresne predstave koja govori o problemima mladih ljudi u BiH, njihovim strahovima i zabludama, njihovim nadama i razočarenjima.

"Klasni neprijatelj" ove će godine učestovati na vodećim svjetskim festivalima: Edinburgh International Festivalu u Velikoj Britaniji, Singapore Arts Festivalu u Singaporeu te Sibiu International Theatre Festivalu u Rumuniji i najveći je uspjeh bh. teatra u povijesti.

U predstavi igraju Amar Selimović, Maja Izetbegović, Irma Alimanović, Nusmir Muharemović, Maja Zećo, Lidija Stevanović, Amir Muminović i Samir Karić.

Koreografkinja predstave je gošća iz Zagreba Tamara Curić. Scenografi su Lada Maglajlić, Amir Vuk Zec i Omar Šelo, a kostimografi grupa Kao Pao Shu.

Muziku je komponirao Eric Bajramović. Dizajneri su Bojan Hadžihalilović i Goran Lizdek. Izvršni producent je Ismar Hadžiabdić.