Kultura
0

Džombić: Uzdići lik i djelo Petra Kočića

SRNA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić i predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" Nedeljko Čubrilović otvorili su danas Kočićevo ognjište u Stričićima kod Banje Luke, u okviru centralne svečanosti 47. Kočićevog zbora.

"Mnogi kritičari smatraju da je Kočić bio buntovnik, a ne književnik, i da je njegovo književno djelo životno. Naša je obaveza i da se u narednom periodu isključivo najboljima dodjeljuje prestižna 'Kočićeva nagrada'", naveo je Džombić. On je naglasio i da je obaveza Vlade RS-a da ova nagrada u budućnosti izađe iz okvira samog Kočićevog zbora.

Džombić je dodao da je zadovoljan dosadašnjom izgradnjom Kočićevog ognjišta, koja je počela krajem jula. Premijer RS-a je ispred kuće Petra Kočića uručio "Kočićevu nagradu" ovogodišnjem dobitniku Jovanu Babiću, a Čubrilović nagradu "Zmijanjče" Ivani Spasojević, nakon čega su obišli filmski set na kojem se snima prva klapa filma o Kočiću.

Babić je, zahvalivši na nagradi, rekao da je Kočić, kao veliki narodni tribun i besjednik, na najuvjerljiviji način svjedičio o svom vremenu, i da je njegova riječ uvijek bila slobodna i buntovna, pravdoljubiva i istinoljubiva, jezgorvita i gromovita. Program 47. Kočićevog zbora počeo je 12. avgusta likovnim saborovanjem i objavljivanjem imena dobitnika ovogodišnje "Kočićeve nagrade" i nagrade "Zmijanjče" u Bronzanom Majdanu kod Banje Luke.

Kočićev zbor otvoren je 19. avgusta u Banjoj Luci, a svečana akademija pod nazivom "Kočić niz drum sa učiteljem" održana je sinoć u Banskom Dvoru u Banjoj Luci. U Stričićima se danas održava centralna svečanost 47. Kočićevog zbora.