{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Džombić: Uzdići lik i djelo Petra Kočića

S
26.8.2012. u 14:58
0
8
Džombić: Uzdići lik i djelo Petra Kočića
0
Džombić: Uzdići lik i djelo Petra Kočića
Aleksandar Džombić
Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić i predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" Nedeljko Čubrilović otvorili su danas Kočićevo ognjište u Stričićima kod Banje Luke, u okviru centralne svečanosti 47. Kočićevog zbora.
"Mnogi kritičari smatraju da je Kočić bio buntovnik, a ne književnik, i da je njegovo književno djelo životno. Naša je obaveza i da se u narednom periodu isključivo najboljima dodjeljuje prestižna 'Kočićeva nagrada'", naveo je Džombić. On je naglasio i da je obaveza Vlade RS-a da ova nagrada u budućnosti izađe iz okvira samog Kočićevog zbora.

Džombić je dodao da je zadovoljan dosadašnjom izgradnjom Kočićevog ognjišta, koja je počela krajem jula. Premijer RS-a je ispred kuće Petra Kočića uručio "Kočićevu nagradu" ovogodišnjem dobitniku Jovanu Babiću, a Čubrilović nagradu "Zmijanjče" Ivani Spasojević, nakon čega su obišli filmski set na kojem se snima prva klapa filma o Kočiću.

Babić je, zahvalivši na nagradi, rekao da je Kočić, kao veliki narodni tribun i besjednik, na najuvjerljiviji način svjedičio o svom vremenu, i da je njegova riječ uvijek bila slobodna i buntovna, pravdoljubiva i istinoljubiva, jezgorvita i gromovita. Program 47. Kočićevog zbora počeo je 12. avgusta likovnim saborovanjem i objavljivanjem imena dobitnika ovogodišnje "Kočićeve nagrade" i nagrade "Zmijanjče" u Bronzanom Majdanu kod Banje Luke.

Kočićev zbor otvoren je 19. avgusta u Banjoj Luci, a svečana akademija pod nazivom "Kočić niz drum sa učiteljem" održana je sinoć u Banskom Dvoru u Banjoj Luci. U Stričićima se danas održava centralna svečanost 47. Kočićevog zbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: