UNESCO
0

Džamija Selimija uvrštena na Listu svjetske baštine

Sarajevo-x.com
UNESCO je donio Odluku i dodao poznati turski Kompleks i džamiju Selimija na Listu svjetske baštine.

Džamija Selimija sa jedinstvenom velikom kupolom i četiri vitke munare dominira u bivšoj Otomanskoj prijestolnici u gradu Edirne. Mimar Sinan, najpoznatiji otomanski arhitekta je doživljavao Kompleks Selimija, koji uključuje medrese (islamske škole), zatvorenu pijacu, sat-kulu, dvorište i biblioteku, svojim najboljim radom.

Za uređenje unutrašnjosti džamije Selimija su se koristile Iznik pločice, čija izrada svjedoči o posebnoj umjetničkoj formi. Kompleks Selimija se smatra najharmoničnijim izrazom ikad postignutim u osmanskoj kulliye (religijski kompleks) koji se nalazi uz džamiju i specifičan je za islamsku arhitekturu.

Odbor Svjetske baštine koji je odgovoran za provedbu Konvencije svjetske baštine i čine ga predstavnici 21 države, izabrani su od strane država Konvencije svjetske baštine svake godine dodaju nove lokacije na pomenutu prestižnu listu.

UNESCO Lista svjetske baštine broji 911 spomenika "izvanredne univerzalne vrijednosti", uključujući 704 kulturnih, 180 prirodnih i 27 mješovitih u čak 151 državi svijeta. Kako bi bio upisan na UNESCO Listu svjetske baštine, lokalitet mora imati jedinstvenu vrijednost i ispunjavati barem jedan od kriterija za upis.

Odbor svjetske baštine je ratificiran od strane 187 država. Na popisu svjetske kulturne baštine iz Turske se sa ovim djelom nalazi još ukupno 10 djela kulturnog naslijeđa.