Kultura
0

Dvojica autora obratila se apelacionom sudu zbog "Da Vinčijevog koda"

FENA
Dvojica autora koji nisu uspjeli uvjeriti britanski viši sud da je Dan Brown ukrao njihove ideje za svoj bestseler "Da Vinčijev kod" u utorak su svoj slučaj predali apelacionom sudu.

Michael Baigent i Richard Leigh tvrde da je Brown pozajmio centralnu temu iz njihove knjige "Sveti gral" za svoj roman koji je prodan u višemilionskom tiražu. Obje knjige bave se teorijom - koju su odbacili teolozi - da su Isus i Marija Magdalena bili vjenčani i imali dijete, te da se njihova krvna linija nastavlja do današnjeg dana, javio je AP.

U aprilu je sudija Peter Smith presudio da Random House, izdavač "Da Vinčijevog koda" nije prekršio autorska prava. Smith je izjavio da su Baigentove i Leighove tvrdnje zasnovane na "selektivnom broju činjenica i ideja vještački izdvojenih knjige u cilju izazivanja sudskog spora".

Baigentu i Leighu naređeno je da plate 85 posto pravnih troškova Random Housea, procijenjenih na 2,6 miliona dolara.

Advokati dvojice autora tražili su od apelacionog suda da poništi Smithovu presudu.

"Da Vinčijev kod" prodan je u više od 40 miliona primjeraka od objavljivanja u martu 2003. Filmska verzija u kojoj glavnu ulogu tumači Tom Hanks objavljena je prošle godine.

"Sveta krv i Sveti gral" - također objavljeni od Random Housea - bila je bestseler po svom objavljivanju prije 20 godina, a prodaja joj je porasla zahvaljujući publicitetu koji okružuje taj slučlaj.