{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dvodnevni seminar "Humana reprodukcija danas“

F
11.7.2008. u 12:06
0
0
Dvodnevni seminar "Humana reprodukcija danas“
0
Dvodnevni seminar "Humana reprodukcija danas“
Više od 150 medicinskih stručnjaka iz oblasti liječenja neplodnosti, ginekologije i perinatologije s prostora bivše Jugoslavije učestvovat će u radu seminara „Humana reprodukcija danas“ koji će u subotu i nedjelju biti održan u Gradačcu, gradu u kome je uspješno izvršena prva samostalna vještačka oplodnja u BiH.
Organizator simpozija je PZU Poliklinika za liječenje neplodnosti, ginekologiju i perinatologiju Gradačac.

Zvanično otvaranje Poliklinike za liječenje neplodnosti, ginekologiju i perinatologiju Gradačac planirano je za subotu 12. jula u Sajamskom centru Skenderija, gdje će biti organiziran pres-centar u kojem će novinari imati potrebne informacije, pristup internetu i mogućnost korištenja kompjutera.

Kako saopćava Bosanska medijska grupa Tuzla, Gradačac je početkom 2008. godine krupnim koracima zakoračio u budućnost: na Poliklinici za neplodnost, ginekologiju i perinatologiju 12. februara je, uz korištenje najmodernijih svjetskih tehnoloških i znanstvenih dostignuća, samostalno začeta prva beba iz «epruvete» u BiH.

Iako je od 1978. godine kada je rođena Luisa Brown, prva beba začeta vantjelesnom oplodnjom, rođeno više od tri i po miliona djece iz «epruvete» širom svijeta, na bh. prostoru je liječenje neplodnosti na taj način bilo nedostižno sve donedavno. Potrebe građana Bosne i Hercegovine rješavane su djelomično u Ljubljani, Beogradu ili Zagrebu, na tamošnjim državnim ili privatnim klinikama, dok u razvoj vantjelesne oplodnje u državnom medicinskom sektoru u BiH još nije učinjeno dovoljno da bi se mogao uspostaviti ozbiljan centar za liječenje neplodnosti.

Statistike govore da svaki sedmi bračni par ima probleme te vrste.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: