Nakon 14 godina
4

Dvije slike Vincenta van Gogha vraćene u muzej

Klix.ba
Direktor muzeja Axel Rueger i holanska ministrica kulture Jet Bussemaker (Foto: EPA)
Direktor muzeja Axel Rueger i holanska ministrica kulture Jet Bussemaker (Foto: EPA)
Dvije slike holandskog umjetnika Vincenta van Gogha vraćene su u Muzej Van Gogha u Amsterdamu nakon više od 14 godina.

"Vraćene su!", rekao je Axel Rueger, direktor Muzeja, naglasivši da je dan njihovog povratka jedan od najposebnijih dana u historiji ovog muzeja.

Riječ je o slici "Pogled na more u Scheveningenu" nastaloj 1882. godine i "Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Neuenu" iz 1884/85. godine koji je prošle godine otkrila italijanska policija tokom akcije protiv pripadnika mafijaškog klana Camorre.

Slike "Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Neuenu" i "Pogled na more u Scheveningenu" spadaju u relativno rani period stvaralaštva Van Gogha. Njihova vrijednost je oko 22 miliona eura.

Foto: EPA
Foto: EPA

Vincent Van Gogh je jedan od trojice najvećih slikara postimpresionizma i jedan od najcjenjenijih slikara uopće. Njegova najpoznatija djela su "Zvjezdana noć", "Portret dr. Gacheta" i "Suncokreti".

Do svoje smrti 1890. godine naslikao je stotine djela od kojih samo dva morska pejzaža koja su nastala dok je živio u Holandiji. Jedan od njih je "Pogled na more u Scheveningenu" koji prikazuje i čestice pijeska koje je vjetar nanio dok je Van Gogh slikao to djelo.

Djelo "Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Neuenu" Van Gogh je naslikao za svoju majku, ali dijelom i za oca koji je postao svećenik 1882. godine. Slika je posebna i po tome što je naslikana crkva u selu u kojem je otac Van Gogha bio svećenik.