"Dani Sarajeva"
0

Dvije sarajevske predstave iste večeri u Beogradu

FENA
Na manifestaciji "Dani Sarajeva u Beogradu" u subotu uvečer je učestvovalo Narodno pozorište iz glavnog grada Bosne i Hercegovine s predstavom "Kaligula" odigranom u Domu sindikata, dok je na festivalu "Mucijevi dani" u Ateljeu 212 gostovao sarajevski Kamerni teatar 55 s dramom "Žaba".

Komad slavnoga francuskog autora nobelovca Alberta Camusa "Kaligula" režirala je Lajla Kaikčija, a premijera na matičnoj sceni bila je aprila prošle godine.

Mnogobrojna publika u Velikoj dvorani Doma sindikata pozdravila je srdačnim aplauzom ansambl koji je predvodio Ermin Bravo u naslovnoj roli.

Ostale uloge igrali su Amra Kapidžić, Dragan Jovičić, Miraj Grbić, Emir Fejzić, Rade Čolović i drugi.

Scenogafiju je kreirao Dragutin Broz, a kostime Vanja Popović.

U ovoj verziji filozofska drama o rimskom imperatoru i njegovim podanicima predstavljena je kao univerzalni traktat o prirodi vlasti i prirodi čovjeka, kao ovovremena slika "vlastele", "intelektualne elite" i "revolucionara" u svijetu koji gotovo šutke tone u besmisao.

Savremena drama "Žaba" po tekstu Dubravka Mihanovića u režiji Elmira Jukića već je gostovala u Ateljeu ove sezone, a ponovo je izazvala veliko zanimanje, prenio je Tanjug.

Postratna priča koja se dešava među takozvanim običnim ljudima u jednoj sarajevskoj brijačnici dirnula je publiku.

Ovacijama je pozdravljen cijeli ansambl, a naročito Emir Hadžihafizbegović.