{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dvije premijere u Narodnom pozorištu u maju

F
30.4.2008. u 12:24
0
0
Dvije premijere u Narodnom pozorištu u maju
0
Dvije premijere u Narodnom pozorištu u maju
U maju će u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS) biti izvedene dramska i operna premijera.
Na dramski tekst hrvatskog književnika Dubravka Jelačića Bužimskog "Ponoćna igra", predstavu režira Gradimir Gojer, scenograf i kostimograf je Vanja Popović, a muziku je komponirao Đelo Jusić. U predstavi nastupaju Izudin Bajrović i Mediha Musliović. Dramaturg predstave je dr. Zehra Kreho. Premijera ove predstave je 8.maja.

Operna premijera Bizeove "Karmen" je u koncertnoj postavci, sa solistima opere, Zborom i Sarajevskom filharmonijom. Dirigent je Tomislav Fačini.

Na repertoaru "Kuće na Obali" u maju su i popularne predstave "Legenda o Ali-paši", "Samoubica", "Of-Of i Rahmanjinov" te "Aska i vuk".

Na repertoar se vraća i veliki bijeli balet "Žizel".

Bit će izvođena i "Palčica", "Ženidba" i "Sakati Bili" kao i predstava koja je odabrana za učešće na Festivalu domaće drame Zenica 2008. "Igra plakanja" Almira Imširevića.

NPS će ljubitelje pozorišne umjetnosti počastiti i gostovanjem Teatra Zijaha Sokolovića s predstavom "Glumac je glumac je glumac".

Uz učešće predstave "Ponoćna igra" na Danima Kantona Sarajevo 2008. još dvije predstave će u maju biti gosti festivalskih manifestacija.

NPS će prvi put učestvovati na "Bok festu 2008." u Bjelovaru gdje će se predstaviti "Samoubicom" u režiji Eduarda Milera, a s predstavom "Rodoljupci" Sterije Popovića u režiji Gradimira Gojera učestvovat će i u Kragujevcu na "Joakim festu".

U prostoru Male scene – "En Face", direkcija NPS u maju će organizirati dio promotivnih aktivnosti vezanih za suvremenu bh. književnost.

Bogatstvu umjetničkih sadržaja doprinijet će i promocija prigodne knjižice sjećanja na prvakinju sarajevske opere Ljiljanu Molnar- Talajić. Knjigu "Sa Ljiljom" napisao je maestro Teodor Romanić, a ona će biti promovirana na dan premijere opere "Karmen".

Raznovrsnost programa u Kući na Obali, svakako će, u kvalitetnom pogledu pospješiti i koncerti Sarajevske filharmonije, a nastavak suradnje s osnovnim školama i vrtićima ogledat će se u izvedbi opere za mlade "Aska i vuk" Asima Horozića, dirigenta Julia Marića i redatelja Ozrena Prohića.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: