Narodno pozorište Sarajevo
0

Dvije premijere "Bala pod maskama"

FENA
Na sceni Narodnog pozorišta 12. i 13. novembra bit će upriličena izvedba Verdijeve opere "Bal pod maskama".

O ovom izuzetnom opernom događaju koji će na neki način imati dvije premijere govorili su direktor Narodnog pozorišta Gradimir Gojer, direktorica Opere Narodnog pozorišta Amila Bakšić, dirigent Andrija Pavlič, reditelj Ognian Draganoff, koncert majstor Dževad Šabanagić, akter u predstavi Marko Kalajanović.

Amila Bakšić je rekla da je "Bal pod maskama" Verdijevo najzahtjevnije djelo.

Istakla je da će se u predstavi koristiti kostimi prerano preminule kostimografkinje Amele Vilić, te da će tako dati doprinos sjećanju na ovu umjetnicu.

Dirigent Andrija Pavlič uputio je sve komplimente opernom ansamblu uz opasku da ovako zahtjevna operna djela graniči s mogućnošću manjih teatara.

Narodno pozorište je uspjelo postavilti ovaj komad i pored svih tehničkih i finansijskih poteškoća.

Kao novina kad je riječ o Operi Narodnog pozorišta na sceni će se prvi put pojaviti binski orkestar. Tako da će ova opera imati tri orkestra: binski, ispod bine i iza bine.

Opera "Bal pod maskama" imat će oko 140 učesnika.

Koncert majstor Dževad Šabanagić istakao je da je ovo prekrasan projekt te izuzetan podvig za ovakva vremena.

Prva premijera bit će upriličena 12. novembra. Naredni dan će biti održana prva repriza koja se ujedno može smatrati i premijerom, jer, kako je rekao Šabanagić, ima nekih malih izmjena u muzičkoj izvedbi.

Prve večeri uloge tumače: Kisun Kim, Armando Puklavec, Adema Pljevljak-Krehić, Aida Čorbadžić,Sanja Anastasijević, Leonardo Šarić, Dragan Pavlović, Jasmin Bašić, Danijel Žontar, a druge večeri Raul Gabriel Iriarte, Marko Kalajanović, Vedrana Šimić, Melisa Hajrulahović, Sanja Anasasijević, Ivan Šarić, Leonardo Šarić, Josip Katavić, Amir Saračević i Danijel Žontar.