Kultura
142

Dvije predstave Jasmina Durakovića u februaru: Dramski mjuzikl o fašizmu i tranzicijska komedija

Piše: El. B.
Jasmin Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jasmin Duraković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosanskohercegovački režiser Jasmin Duraković priprema dvije predstave - dramski mjuzikl "Cabaret: Za pravu ljubav granica nema" u Narodnom pozorištu Sarajevo i duhovitu komediju "Savršeni kroj" koja će se igrati na sceni Sarajevskog ratnog teatra.

Predstava "Cabaret: Za pravu ljubav granica nema" nastala je prema kultnom američkom filmu "Cabaret" iz 1973. godine, a prilagođena je današnjem vremenu.

"Tekst smo dramatizirali i aktuelizirali u nekom širem kontekstu za današnje doba. Taj tekst je dobra kombinacija zabave Broadwayja i priče o fašizmu u tadašnjoj Njemačkoj. Fašizam, na neki način, živi i danas tako da ta priča ima svoje refleksije na današnje društvo", rekao je Duraković za Klix.ba.

Predstava će premijerno biti izvedena 2. februara u Narodnom pozorištu Sarajevo.

"Ako pogledamo oko sebe vidjet ćemo u Evropi, ali i na Balkanu, razne oblike fašizma. Kada se svi ti oblici isključivosti mržnje prema drugom i drugačijem stave u kontekst politike, onda oni imaju formu modernog fašizma", rekao je Duraković objašnjavajući kako fašizam živi, samo vremenom mijenja svoja lica.

Glavne uloge u predstavi igraju: Amina Hamzić, Elmir Krivalić, Aida Čorbadžić, Edhem Husić, Vanesa Glođo, Mirza Salihović, Staša Dukić, Zlatan Školjić, Selma Štrbo Arnautović i Ileš Bečei.

Duraković paralelno priprema komediju "Savršeni kroj" koja će svoju premijeru imati 8. februara u SARTR-u. Tekst potpisuje beogradski scenarista Vladimir Đurđević koji je sa Davorom Sučićem (alias Sejo Sexon) napisao scenarij za film "Balada o Pišonji i Žugi" koji će se, najavljuje Duraković, snimati ove godine.

"To je tranzicijska komedija o ljudima u današnjem vremenu, o propalim ljubavima i životima. Publici ćemo ponuditi duhovitu predstavu koja će istovremeno progovoriti o gorkim tranzicijskim iskustvima ljudi iz ove regije", rekao je Duraković izražavajući zadovoljstvo glumačkom podjelom.

Uloge su pripale Admiru Glamočaku (Svetislav Šnajder) i Seadu Panduru (Marko Milun), dok ostatak autorske ekipe čine Osman Arslanagić (scenograf) i Lena Stevanović (kostim).