Apsolutni pobjednik
8

Dvije nagrade za "Dantonovu smrt" Dine Mutafića na Međunarodnom festivalu teatara u Tetovu

Klix.ba
Iz predstave "Dantonova smrt"
Iz predstave "Dantonova smrt"
Na 6. Međunarodnom festivalu teatara u Tetovu bh. reditelj Dino Mustafić dobio je nagradu za režiju predstave "Dantonova smrt" u produkciji Albanskog nacionalnog pozorišta iz Skoplja.

Predstava je dobila i Grand Prix nagradu festivala uz nagradu za najboljeg glumca koja je pripala Refetu Abaziju za ulogu Dantona.

Opisujući rad na predstavi, Dino Mustafić je istakao da je Danton u ovoj predstavi umorni i razigrani buntovnik koji pokazuje da revoluciju nema više ko pokrenuti.

Dino Mustafić
Dino Mustafić

"Moj Danton pokazuje da nema više hrabrih intelektualaca, zanesenjaka i idealista koji su se spremni žrtvovati za bolji i pravedniji svijet. Narodi kao svaka bezoblična masa, izgubljeni u vremenu i prostoru između početka i kraja, emocionalno i materijalno devastirani, izmučeni u mnogim revolucionarnim ili ratnim previranjima kroz svoju historiju, uvijek su imali isti ishod – bili su kolateralna žrtva novouspostavljene elite. Narodom se upravlja, njega se vodi, a pojedinačnim ljudskim sudbinama se trguje i pregovara, što je užasavajući početak i kraj svake historijske činjenice, a između historijskih datuma i godina ništa, tek bijedni i mali ljudski život", naveo je Mustafić.

Predstava je premijerno izvedena u maju 2018. godine, a potom je gostovala na dva međunarodna festivala u Ohridu i Tirani gdje je već i nagrađena Grand Prix nagradom kao najbolja predstava sa albanskog govornog područja. Na tetovskom festivalu u konkurenciji je bilo šest predstava u ovogodišnjem izmijenjenom konceptu i formatu koji ima selekciju produkcija iz regiona.