Kultura
4

Dvije izložbe na današnjem programu festivala Sarajevska zima

FENA
Irski umjetnik Vincent McGoldrick predstavit će se danas publici izložbom fotografija koja će u okviru programa Festivala "Sarajevska zima" biti otvorena u poslijepodnevnim satima u Historijskom muzeju BiH.

McGoldrick je istaknuo na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da mu je velika čast učestvovati na ovom festivalu, te da je oduševljen ljepotom Sarajeva, a ovdašnjoj će se publici predstaviti izložbom fotografija pejzaža - flore i faune Irske.

Turski fotograf Hami Onur Bingol donosi danas festivalskoj publici još jednu izložbu - "Planeta", a bit će otvorena večeras u Galeriji "Gabrijel" Kamernog teatra 55.

On je istaknuo da je fotografije snimao u prijestolnici Turske - Ankari od 2010. do 2012. godine, te da su rađene sterografskom tehnikom. Time je postignuto da su svi objekti na fotografijama u obliku kugle.

"Sjećam se perioda od 1992. do 1995. godine kada sam kao dijete sa djedom gledao TV i ono što se dešavalo u Sarajevu i BiH. Sve što ste tada osjećali, osjećali smo i mi u Turskoj. Jučer sam doputovao u Sarajevo i vidim da je grad potpuno preporođen nakon rata, sada je zaista prelijep", kazao je on.

Slovenski umjetnik Bojan Brecelj 13. februara će u zgradi Delegacije EU u BiH postaviti izložbu "Odraz identiteta Evrope u očima ljudi".

"Projekt je inicirao Ibrahim Spahić i govori o svoj razolikosti identiteta Evrope. Također, svijet u kojem živimo je sastavljen od misli i riječi svih. Stoga su za ovaj projekt ljudi radili fotografije autoportreta, uz koje su napisali svoj stav o Evropi, te šta od nje očekuju. Riječ je o grupnom projektu", naglasio je Brecelj.