Kultura
0

Dvije glavne nagrade Berlinalea pripale filmskim projektima s CineLinka

FENA
Prizor iz filma "Med"
Prizor iz filma "Med"
Čelnici Sarajevo film festivala (SFF) predstavili su danas dva ostvarenja koja su na nedavno završenom 60. berlinskom filmskom festivalu - Berlinaleu, osvojila dvije glavne nagrade, a razvijeni su kao projekti koprodukcijskog marketa SFF-a CineLinka.

Riječ je o filmovima "Med" reditelja Semiha Kaplanoglua, koji je osvojio "Zlatnog medvjeda", i "Ako hoću da zviždim, zviždat ću", rađenom u režiji Florina Serbana, kojem je dodijeljen "Srebrni medvjed" Berlinalea.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra istaknuo je na konferenciji za medije da otkad postoje koprodukcijski marketi svjetskih festivala nije zabilježeno da filmski projekti čiji su razvoj ti marketi pomogli osvoje neke od glavnih festivalskih nagrada.

Predstavnici SFF-a tim su povodom podsjetili na ciljeve, metode, razvoj i uticaj koji je CineLink dosad imao na filmsku industriju jugoistočne Evrope.

Amra Bakšić-Čamo, koja od početka vodi CineLink market, istaknula je da su još od 2003. godine, pred pokretanje koprodukcijskog marketa SFF-a, pokušavali definirati probleme regionalne kinematografije te naći odgovore na njih.

"Danas, nakon osam godina od pokretanja pilot-projekta, odnosno prvog mini koprodukcijskog marketa, nismo odstupili ni od jednog prvobitno zacrtanog cilja. Još uvijek pomažemo razvoj scenarija, dovodimo stručnjake koji govore o produkcijskom procesu te organiziramo market", kazala je ona.

Potcrtala je da je SFF, organizirajući dolazak stručnjaka iz svijeta na CineLink, ujedno doveo i predstavnike filmske industrije regije na taj market.

Prezentirajući brojke koje oslikavaju značaj CineLinka, navedeno je da je dosad zabilježen dolazak više od 400 registriranih profesionalaca, od toga 193 producenta iz 30 zemalja, 43 predstavnika fondova i filmskih institucija iz 22 zemlje, 10 agenata za prodaju iz pet zemalja, 19 distributera iz sedam zemalja te 13 kupaca TV kuća iz sedam zemalja.

Zabilježeno je 500 unaprijed dogovorenih sastanaka na CineLink koprodukcijskom marketu, dok ukupni nagradni fond iznosi 133.500 eura.

Ukupni budžet projekata predstavljenih na CineLinku 2009. iznosio je 26,4 miliona eura.