Kultura
0

Dvije decenije od smrti Rudija Alvađa

Sarajevo-x.com
Delegacija Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo danas je u znak sjećanja na 20. godišnjicu od smrti vrsnog glumca Rudija Alvađa položila cvijeće na njegovo vječno počivalište na Barama.

"Ovo je glumac čije teatarske, televizijske i filmske uloge pripadaju sjajnoj kulturnoj povijesti, glumac koji je svakom novom ulogom potvrđivao raskošni glumački talenat izgrađujući raznolike likove čudesnim nadahnućem, staloženo i kontrolisano, s dubokim unutrašnjim mirom, istakla je ovom prilikom Hatidža Rašić koja je predvodila delegaciju Ministarstva kulture i sporta.

Talentovani Alvađ karijeru je započeo 1948. godine u Varaždinu, zatim prelazi u Narodno kazalište u Puli, a odatle u ansambl Malog pozorišta u Sarajevu. U Malom pozorištu izuzetno se istakao ulogom Alfreda Dulitla u preradi Šoovog "Pigmaliona" i naslovnom ulogom u Kiltijevoj komediji "Dragi moj lažljivče". U ansambl sarajevskog Narodnog pozorišta prešao je 1966.godine, gdje ubrzo dominira pozornicom svojom mnogostranošću.

Još u Malom pozorištu zapažena je njegova sposobnost za interpretiranje likova u mjuziklima, pa je na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta kreirao ulogu Šjor Bepa u Tijardovićevoj opereti "Mala Florami". Istaknuto mjesto u njegovom umjetničkom stvaralaštvu zauzima rad na realizaciji dramskih i televizijskih uloga.

Naročito se pamti njegov sjajni lik Mome u humoristično-radijskom i scenskom duetu sa rahmetli Rejhanom Demirdžićem kao Uzeirom.

Ovaj glumac bogatog talenta za svoja ostvarenja nagarađen je mnogim priznanjima, od kojih se ističe Nagrada 27. jula SRBiH, Zlatni lovorov vijenac na Festivalu malih scena bivše države i nagrada na Festivalu jugoslovenske radiodrame.