Kultura
1

Dva grada, jedna borba: Javno čitanje u Beču i Sarajevu

Klix.ba
Ispred sarajevske Vijećnice i Gradske biblioteke u Beču će u subotu, 18. marta, biti održano javno čitanje u znak podrške inicijativi Narodna čitaona: Vijećnica je naša! protiv komercijalizacije i privatizacije Vijećnice, nekadašnje zgrade Narodne i univerzitetske biblioteke BiH i jednog od kulturnih simbola grada Sarajeva i BiH.

"Iako je zgrada sarajevske Vijećnice obnovljena prije više od tri godine, Vijećnica nikada zapravo nije vraćena građanima/građankama Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Protivno očekivanjima, originalnoj namjeni i historiji vlasništva, u Vijećnicu se nakon obnove i otvaranja useljava Uprava Grada Sarajeva i njom u potpunosti raspolaže. Korištenje prostora se u cijelosti i sramotno komercijalizira, zgradom raspolaže Gradonačelnik, a upravlja poduzeće", navodi se u saopćenju neformalne političke organizacije "Jedan grad, jedna borba" koja je u decembru pokrenula inicijativu Narodna čitaona: Vijećnica je naša!.

U subotu će podršku sarajevskoj inicijativi protiv komercijalizacije i privatizacije jednog od kulturnih simbola grada i države, pružiti i građani i građanke Beča zajedno s brojnim autorima/autoricama iz glavnog grada Austrije.

U isto vrijeme, ispred Vijećnice u Sarajevu, akciji će se pridružiti i sarajevske autorice i prevoditeljice. Tako će platoi ispred Vijećnice u Sarajevu i Gradske biblioteke u Beču postati pozornica za dvanaest autora i autorica koji će svojim čitanjem iskazati solidarnost s inicijativom Narodne čitaone. U Beču će tako pod sloganom "Vaša kuća" čitati Olja Alvir (književnica i novinarka), Barbi Marković (književnica), Gerhard Paschinger (književnik), Isolde i Hans Christian Cars (književnici), Christoph Baumgarten (novinar), dok će ispred sarajevske Vijećnice čitati Irena Žlof (prevoditeljica), Adisa Bašić (književnica), Ferida Duraković (pjesnikinja), Mirjana Evtov (prvoditeljica), Jovana Šego (prevoditeljica), Nermina Omerbegović (novinarka i pjesnikinja) i Saida Mustajbegović (novinarka).

Poziv za sudjelovanje na čitanju u subotu poslan je i na adresu gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.

"Poruka gradskim vlastima ostaje nepromijenjena: Vijećnica ne može biti samo sjedište administracije ili turistička atrakcija - Vijećnica je javno dobro i pripada svima. Stoga zahtijevamo otvaranje Vijećnice za besplatne posjete građanima minimalno jedan dan u sedmici te otvaranje čitaone unutar zgrade Vijećnice koja će biti dostupna svim posjetiteljima", poručuje neformalna politička organizacija "Jedan grad, jedna borba".