{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dva CineLink projekta u Glavnom programu 60. Berlinalea

S
Sarajevo-x.com
22.1.2010. u 16:17
0
0
Dva CineLink projekta u Glavnom programu 60. Berlinalea
0
Dva CineLink projekta u Glavnom programu 60. Berlinalea
Film rumunskog reditelja Florina Şerbana "If I Want To Whistle, I Whistle" uvršten je u Takmičarski program 60. Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu. Ova vijest za Sarajevo Film Festival ima posebnu važnost, s obzirom da je riječ o projektu koji je razvijan u okviru festivalskog projekta CineLink.
"If I Want to Whistle, I Whistle" prošao je CineLink radionicu za razvoj projekata 2008. godine, te iste godine sudjelovao na CineLink koprodukcijskom marketu, gdje je osvojio i Magic Box nagradu. Sljedeće godine projekt je prezentiran i u fazi postprodukcije u okviru CineLink 2009 Work in Progress prezentacije gdje je, s još četiri najbolja regionalna projekta u postprodukciji, prezentiran na zatvorenim projekcijama za ključne europske profesionalce iz sfere prodaje i distribucije filmova. Konkurirao je i za Work in Progress nagradu u postprodukcijskim uslugama vrijednu 80.000 eura koju dodjeljuje postprodukcijska kuća The Post Republic, a žiri u sastavu: Rebekka Garrido, Laurent Danielou i Bernd Buder upravo je projektu "If I Want to Whistle, I Whistle" dodijelio nagradu koja je redatelju filma Florinu Şerbanu uručena na službenoj ceremoniji dodjele nagrada 15. Sarajevo Film Festivala.

Podsjećamo da će, pored CineLink projekta "If I Want To Whistle, I Whistle" i film "Honey", višestruko nagrađivanog turskog redatelja Semiha Kaplanoglua, biti prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu u okviru Takmičarskog programa. Film "Honey" također je prošao CineLink radionicu za razvoj projekata i bio prezentiran na CineLink koprodukcijskom marketu 2008. godine.

Uz film Jasmile Žbanić "Na putu", jedini predstavnici Jugoistočne Evrope u Glavnom programu 60. Berlinalea upravo su CineLink projekti "If I Want to Whistle, I Whistle" i "Honey".

Internacionalni filmski festival u Berlinu održat će se od 11. do 21. februara 2010. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: