U blizini Konjica
2

Dužnosnik UN-a oduševljen Kolekcijom D-0 ARK Underground

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Sama ideja da se u jednom ovakvom objektu, građenom u vrijeme velikih svjetskih napetosti i skrivanom od javnosti, na umjetnički način ispriča priča o vremenu Hladnog rata, fascinantna je i, vjerujem, jedinstvena u svijetu kazao je specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Adama Dieng, nakon posjete Kolekciji D-0 ARK Underground, smještenoj u Atomskoj ratnoj komandi u blizini Konjica.

U pratnji visokog dužnosnika UN-a bila je i rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica Razvojniog programa UN-a (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu.

Ispred ARK-a, delegaciju UN-a dočekala je koordinatorica Projekta D-0 ARK Underground Sandra Miljević Hozić, koja je Dienga informirala o Kolekciji D-0 i ideji Projekta. Nakon obilaska Kolekcije, specijalni savjetnik Dieng nije krio oduševljenje.

"Ideja da se umjetnošću pacifizira vojni objekt i da se umjetnici uključe sa svojim djelima u zaštitu ovog vojnog objekta zaslužuje svaku podršku", istakao je Dieng.

Dodao je da, nakon razgledanja umjetničkih radova umjetnika sa svih strana svijeta, svako postane bogatiji za jedno nezaboravno iskustvo, istakavši da je veliki podržavalac tog Projekta i vrhunske Kolekcije D-0 ARK Underground.

Kolekcija Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK nakon četiri održana ciklusa broji 142 umjetnička djela, a u Projektu je dosada učestvovalo 108 svjetskih umjetnika. Stručnjaci su vrijednost Kolekcije D-0 ARK, jedinstvene u svijetu, procijenili na 7.000.000 eura, saopćeno je iz Direkcije Projekta Bijenale.