Kultura
4

Duplex 100 m2: Nova izložba "Unutarnja migracija"

Klix.ba
U subotu, 13. februara u 19 sati u sarajevskoj galeriji Duplex 100 m2 bit će otvorena izložba "Unutarnja migracija".

Svoje radove izložit će umjetnici Vladimir Frelih, Ana Petrović, Goran Dragaš, Dragan Vojvodić, Branislav Nikolić, Jovana Popić i Selman Trtovac.

Izložba pod radnim nazivom "Unutarnja migracija" podrazumijeva prezentaciju različitih umjetničkih pozicija umjetnika iz Srbije i Hrvatske kroz različite vizuelne jezike i medije, kojima je zajedničko to što se suočavaju sa temom migracije, u najširem smislu te riječi.

Osim toga, umjetnike koji su se u procesu mišljenja prepoznali, vezano za ovu temu, karakteriše i to što svi osim svojih ličnih poetika dejstvuju i kao društveno angažovani umjetnici. U određenom smislu oni se bave socijalnom plastikom u današnjem vremenu.

Pitanje migracije je zato veoma važno za umjetnički dijalog umjetnika čije je vizuelno mišljenje vezano za prostor, situacije i historiju ex Jugoslavije. Početak ovog konkretnog dijaloga leži u činjenici da je kroz dugu historiju moderne umjetnosti, od početka 20. vijeka pa sve do danas postojala saradnja i umjetnički suživot mnogih umjetnika emigranata sa prostora bivše Jugoslavije, u Francuskoj, Austriji, Italiji, a tokom 90-tih i u Njemačkoj, posebno intenzivno u kontekstu Akademije umjetnosti u Diseldorfu.

Fizička migracija je za te ljude uvijek bila manje zlo u odnosu na one unutarnje drame koju su proživljavali. Tu dolazimo do pitanja već pomenute unutarnje migracije. Nakon te prve migracije u određenom smjeru umjetnici su se često vraćali na mjesto odakle se krenuli, iz raznoraznih razloga, a to je opet predstavljalo novu migraciju, remigraciju. Može se reći da su umjetnici konstantno bili u nekim migracijama, unutarnjim ili vanjskim.

Iz tog razloga su za ovu izložbu posebno zanimljive pozicije onih umjetnika koji imaju to migracijsko iskustvo, čije se identitet mijenjao i koji možda baš iz tih razloga imaju dodatnu odgovornost da aktivno dejstvuju u društvu, kroz umjetnički jezik.