Kultura
0

Duhovni učitelj iz Indije u posjeti Sarajevu

FENA
Sri Vishwaguru Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheswarananda - Swamiji, duhovni učitelj, iz države Radžastan (Indija), u petak će posjetiti Sarajevo.

Duhovni učitelj poznat je kao "Svamiji", a stanovnik je Beča već 35 godina.

Veliki je pobornik svjetskog mira, a širom svijeta priznat je i po svom učenju "Unutrašnji mir za svjetski mir" putem sistema ''Joga u svakodnevnom životu'' koji je utemeljio na sprezi drevne znanosti joge i moderne medicine.

Gotovo četrdeset godina neprekidnog rada kroz sistem "Joge u svakodnevnom žvotu" rezultiralo je egzistencijalnom ravnotežom, mentalnim i fizičkim zdravljem brojnih učenika i vježbača širom svijeta.

Svamiđi je svoje djelovanje proširio i na brojne društveno korisne projekte, ekologiju, prevenciju ovisnosti, ekumenizam, očuvanju kulturnih i arheoloških vrijednosti drevnih civilizacija itd.

Osobito je usmjeren na upozoravanje na opasnosti klimatskih promjena, stvaranjem javne svijesti za prihvaćanje održive poljoprivrede, industrije, savjesnog potrošačkog ponašanja i korištenja energije.

Kroz svoj rad Svamiđi je uspio da pomiri uzvišenost duhovnosti s vrlo praktičnim pristupima.

Kao priznanje za četiri desetljeća neumornog rada za mir širom svijeta nagrađen je i počasnom titulom "Ambasador mira".

Svamiđijeve knjige prevedene su i izdane na mnogim jezicima - engleskom, hindu, slovenskom, njemačkom, češkom, slovačkom, hrvatskom, mađarskom, srpskom, španskom, francuskom i ruskom.

U povodu njegove posjete Sarajevu bit će održana pres-konferencija u ''Bijelom salonu'' Narodnog pozorišta u 19.00 sati.

Nakon pres-konferencije bit će održano i javno predavanje.