Milomir ponovo izlaže
0

Duh Toma Gotovca viđen na izložbi Strašnog u "Zvonu"

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Prostor nekadašnje galerije "Zvono", u kojem je danas klub "Underground", u utorak je bio obilježen 90-im. Poznati bh. fotograf Milomir Kovačević Strašni postavio je izložbu fotografija "Hommage à Tom Gotovac, Zvono i Mickey Mouse", koja je otvorena uz videoprojekciju performansa Toma Gotovca, jednog od najznačajnijih hrvatskih konceptualnih umjetnika.

Dio izloženih fotografija, kako je kazao Strašni, predstavljaju omaž Tomu Gotovcu, koji je preminuo u junu ove godine, i na njima su prizori sa njegovog performansa održanog u "Zvonu" u oktobru 1990, drugi dio je performans Saše Bukvića sa Mickey Mouseom, a treći dio je rad grupe Zvono u okviru Poetike prostora na Miljacki.

Na otvaranju izložbe okupili su se Milomirovi prijatelji, poštovaoci njegovog djela i ljubitelji dobre fotografije. Uz fotografije jednog doba, i videosnimak Gotovčevog performansa sa srpom i čekićem, atmosfera je starije podsjetila na osamdesete i devedesete godine, a neki se kunu da su vidjeli i duh Toma Gotovca u ćošku.

Iako je Strašni jedan od najznačajnijih bh. fotografa, izlagao u nekim od najznačajnijih galerija u Evropi i svijetu, odlikovan Nacionalnim ordenom viteza za zasluge Francuske, izložba u "Zvonu" mu je vrlo važna.

"Hej, izlažem sutra u 'Zvonu', dođi!", pozivao je ushićeno Strašni poznanike i prijatelje pred izložbu, kao da izlaže prvi put. Izložba je otvorena do 25. oktobra, pa, dođite!