|

Duh Perzije: Dani kulture Irana u Mostaru

Duh Perzije: Dani kulture Irana u Mostaru
15
Piše: R. D.
9.2.2017. u 11:21
24
komentara
15

dijeljenja
1/16 Foto: Klix.ba
2/16 Foto: Klix.ba
3/16 Foto: Klix.ba
4/16 Foto: Klix.ba
5/16 Foto: Klix.ba
6/16 Foto: Klix.ba
7/16 Foto: Klix.ba
8/16 Foto: Klix.ba
9/16 Foto: Klix.ba
10/16 Foto: Klix.ba
11/16 Foto: Klix.ba
12/16 Foto: Klix.ba
13/16 Foto: Klix.ba
14/16 Foto: Klix.ba
15/16 Foto: Klix.ba
16/16 Foto: Klix.ba
Ako ste ovih dana prolazili pored Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača na Rondou u Mostaru, imali ste priliku svjedočiti izuzetno zanimljivoj manifestaciji "Dani kulture Irana". Program koji je ove godine u znaku predstavljanja umjetnosti i umjetnika iz provincije Isfahan u Mostaru boravi od 7. do 10. februara, a onda seli u Sarajevo.
Iranski umjetnici svoj rad predstavljaju kroz izložbe, okrugle stolove, radionice i koncerte tradicionalne iranske muzike.

Ovogodišnji program sastoji se iz sedam cjelina koje za zajedničko ishodište imaju Isfahan, mistični grad u srcu Irana.

Osim koncerta tradicionalne muzike, možete pogledati izložbu kaligrafskih radova iranskog kaligrafa Mohsena Sulejmanija, izložbe iranskih minijatura, što je jedna od najpoznatijih formi iranskog slikarstva čija je umjetnička funkcija ilustracija pjesničkih djela, izložbu iranskog drvoreza poznatog kao moraq, iranskih rukotvorina - rezbarije, emajliranog posuđa, grnčarije, ukrasnih predmeta rađenih u kombinaciji slonovače, drveta i devine kosti, drvoreda svojstvenih Isfahanu, kao i izložbu fotografija Isfahana.

Izložene kaligrafije izabrani su radovi Mohsena Solejmanija, profesora na Isfahanskom univerzitetu. Solejmani je majstor klasične kaligrafije, ali i modernih stilova kao što je kaligrafsko slikarstvo, koje postaje hit i u svjetskim krugovima. Proglašen je za umjetnika godine 2012. u Iranu.

Minijature su djelo Mahmuda Lahidžanijana, jednog od najslavnijih umjetnika Irana. Pomenuti umjetnik osvajao je brojna prva mjesta na prestižnim azijskim takmičenjima, a samostalno je izlagao širom svijeta, od Njemačke do Rusije. I on je vezan za Isfahan, jer u tamošnjem Centru za kulturu drži redovne škole minijature.

Akbar Šahmandi autor je izloženih drvoreza. Šahmandi je rođen u Isfahanu, a profesor je tradicionalnih umjetnosti. Njegov zaštitni znak je moaraq – poseban drvorez koji izrađuje više od 20 godina. Šahmandi uspješno spaja drvorez i kaligrafiju, a postao je poznat i zbog nastojanja da u tradicionalnu umjetnost unese nove boje i tonove.

Poseban dio ove sjajne kulturne manifestacije je i izložba 20 fotografija Mehdija Ahmadija, slikara i umjetnika. Na Ahmadijevim fotografijama dominiraju kulturno-historijske znamenitosti Isfahana.

Isfahan, grad koji se provlači kroz svako umjetničko djelo i svakog umjetnika u sklopu ove manifestacije, glavni je grad istoimene provincije. Osnovala ga je dinastija Sasanida, a nekoliko stoljeća je bio glavni grad Irana, tačnije Perzije. Grad prebogat historijom i spomenicima, kao i ova izložba, koja vas na bar pola sata odvede daleko na put mistike i tradicije.

Osim razgledanja umjetnina i rukotvorina Isfahana te slušanja muzike iz tog dijela svijeta, možete probati i neke ukusne isfahanske slastice.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...