Kultura
0

Dugotrajan aplauz za izvedbu predstave "Zašto se Benerđi ubio?"

FENA
U Narodnom pozorištu u Sarajevu sinoć je izvedena predstava Turskog državnog teatra “Zašto se Benerđi ubio?” poznatog turskog pjesnika Nazima Hikmeta, u režiji Mehmeta Ulusoya.

Predstava je izvedena u okviru Međunarodnog festivala Sarajevska zima. Gostovanje turskih umjetnika rezultat je saradnje Sarajevske zime i Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, a predstava je u Sarajevu izvedena nakon što je gostovala u Francuskoj i Rusiji.

Pozorišna publika sinoć je imala priliku vidjeti vrhunsku predstavu u izvrsnoj izvedbi glumačke postave koju su činili poznati turski glumci Celal Kadri Kinoglu, Tansel Öngel, Kürşat Alniaçik, Hülya Kalebayir, Yurdaer Okur.

Radnja predstave se dešava u Indiji u vrijeme kad je ova zemlja bila britanska kolonija.

Tekst je pisan globalnim jezikom i govori o svim potlačenim društvima, šaljući oštru poruku protiv imperijalizma i potlačavanja bilo koje vrste. To je ujedno i priča koja govori o ljudima koji žrtvuju sebe da bi uništili korijene imperijalizma. Radnja predstave govori o Benerđiju, revolucionaru koji se bori protiv britanskog imperijalizma kao član komunističke partije.

Svi članovi oblasnog komiteta čiji je i Benerđi član su uhapšeni dok je on oslobođen. Drugovi ga okrivljuju za špijunažu. Benerđija ponovo hapse i on postaje heroj. Svi očekuju od njega da postane jedini vođa kada izađe iz zatvora. Ali, Benerđi izvrši samoubistvo smatrajući da bi pokret nazadovao njegovim vođenjem.

Predstava je izvedena na turskom, uz titlove na engleskom i lokalnim jezicima.

Dugotrajnim aplauzom sarajevska pozorišna publika nagradila je sjajnu izvedbu turskih umjetnika.