TKD Šahinpašić
6

"Dugo svitanje" Halida Kadrića najobimniji roman u bh. književnosti

Sarajevo-x.com
TKD Šahinpašić predstavlja nesvakidašnje djelo, knjigu "Dugo svitanje", bosanskohercegovačkog književnika Halida Kadrića.
"Dugo svitanje" je najobimniji, stoga i najveći roman ikada napisan u bosanskohercegovačkoj književnosti. Uz to je najširi historijski roman domaće književnosti, te je dosad činjenično najpotpuniji historijski roman bošnjačkog naroda. Knjiga je pisana četiri toma, sa preko 2.500 stranica. Autor se perom prošetao kroz cijeli 20. vijek ne izostavljajući nijednu godinu, niti jednu ličnost iole bitnu u historiji bošnjačkog naroda.
Recenzenti knjige su akademik Nedžad Ibrišimović, književnik, te književni kritičari dr. Zilhad Ključanin i dr. Muhidin Džanko, prema čijim je ocjenama "Dugo svitanje" "najzad veliki roman bošnjačke književnosti", te "veoma vrijedno djelo - djelo kakvoga mi nemamo". Ogroman broj autentičnih dokumenata, koji su sastavni dio građe od kojih je satkano "Dugo svitanje", mogu se naći i u historijskim, sociološkim, panoramskim, monografskim, ili naučnim biografskim i autobiografskim djelima, ali u "Dugo svitanje" dokumenti, zato što određuju život ljudi, bilo da su nad njima, pod njima, ili u njima, drugačije zrače, čak nude novo, drugačije čitanje, čitanje koje ne narušava autentičnost, ali drugačije isijava, drugačije nego pod hladnim naučnim pogledom“. 

Nedžad Ibrišimović o ovom djelu kaže: "S pojavom romana 'Dugo svitanje' Halida Kadrića, riječi koje sam uvijek podrazumijevao, naizad sam i glasno izgovorio: hvala Bogu da postoji majka književnost, koja je jedino i mogla na svijet donijeti i iznijeti bol i dramu 'Dugog svitanja'. To nije mogla historija, to nije mogla flozofija, to nije mogla muzika, to nije moglo ništa drugo... Austro-ugarska, Prvi svjetski rat, Kraljevina SHS, partizani, komunisti, Jugoslavija, četnici i ustaše, Međunarodna zajednica, Republika Srpska... da li nam se sve to uistinu dogodilo, da li smo sve to uistinu preživjeli? Iako govori o stotinu godina bošnjačkog usuda, roman, dabome, pripada i ostalim književnostima s područja bivše Jugoslavije, jer, ako ništa drugo, sudbine naroda na ovom prostoru su uvijek tijesno i neodvojivo isprepletene".

Autor je na ovom romanu-projektu radio punih 12 godina.

Halid Kadrić je do sada široj čitalačkoj publici bio poznat po značajnim djelima za djecu i omladinu, a "Dugo svitanje" je, nakon romana "Drugi ljudi", prvo veliko djelo pisano za odrasle čitaoce. Ova četiri toma su, ustvari, peta, šesta, sedma i osma knjiga iz njegovih Izabranih djela.

Na osnovu recenzija i objavljivanih dijelova romana, u javnosti je pokazan veliki interes za ovo jedinstveno djelo.