Bh. bal prvi put u Sarajevu
0

Duga večernja haljina za nju, frak i leptir-mašna za njega

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
U Zemaljskom muzeju u Sarajevu u subotu, 18. septembra, održat će se manifestacija Bh. bal koja se već nekoliko godina održava u Beču. Kako su na pres-konferenciji istakli organizatori Bh. bala u Sarajevu, sretni su da ovakva manifestacija napokon može biti održana u Bosni i Hercegovini.

"Želja nam je pokazati kako se za našu kulturu ne trebaju vezati samo šatorska veselja, već da možemo ponuditi i jedan sadržaj s kojim se ne možemo postidjeti nigdje u Evropi. Sarajevo je tokom austro-ugarske vlasti bilo poznato po balovima, ali su oni i kasnije bili naša tradicija, o čemu govori i činjenica da je jedan od posljednjih balova, novinarski bal, održan krajem 70-ih godina", kazao je Damir Mujčinović iz Udruženja "Colere Cultura", koje organizira bal.

Kako je kazala PR udruženja, Tamara Paravlić, bal će biti i humanitarnog karaktera, jer će se skupljati novac potreban za liječenje jednogodišnjeg Nedima Ćosovića, kojem su se, nakon što je primio vakcinu sa isteklim rokom trajanja, javile zdravstvene komplikacije.

"Za nastavak liječenja je potrebno oko 18.000 eura, a ja se nadam da ćemo uspjeti da sakupimo što više novca potrebnog za liječenje malog Nedima", kazala je Paravlićeva.

Kako je pojasnila Mirela Mujaković, bal će se odvijati u više sala Muzeja i botaničkom vrtu, a ponudit će se raznolik sadržaj za svakoga.

"Bal će otvoriti KUD 'Proleter' bečkim valcerom, a potom i spletom igara Sarajeva, podržat će nas Sarajevska filharmonija, nastupit će Ivica Šarić uz pratnju orkestra 'Sarajevo Sevdah Art', bit će tu i Mustafa Šantić sa orkestrom, te Elisabeth Joe Hariette, koja izvodi sevdalinke na njemačkom i engleskom jeziku i kojoj je čast da će moći nastupiti u BiH", kazala je Mujakovićeva.

Karte za sjedeća mjesta na balu već su skoro rasprodate, a kako su kazali organizatori, planirano je da na balu bude između 500 i 700 zvanica, koje će pozivnicu dobiti ukoliko doniraju između 150 i 400 maraka, zavisno od toga o kojoj vrsti karte je riječ i šta sve uključuje. Obavezan će biti i dress code: tamno odijelo i leptir-mašna za muškarce, te večernja duga haljina za žene.

"To me posebno oduševilo kada sam vodio Bh. bal u Beču, kada sam vidio da su svi tako obučeni. I ja sam morao imati frak, ali kako nisu našli moju veličinu, dopustili su mi da budem u tamnoj košulji i sa bijelom leptir-mašnom. Žene su bile u dugim haljinama, iako sam vidio jednu koja se 'provukla' u minjaku", u svom je stilu ispričao glumac Milan Pavlović, koji je vodio Bh. bal u Beču. Ovogodišnji voditelj je Rinko Golubović.