Kultura
0

Dubravki Zrnčić-Kulenović "Zlatna anima" za doprinos razvoju lutkarstva

FENA
Rediteljici Dubravki Zrnčić-Kulenović uručena je plaketa "Zlatna anima" za doprinos razvoju lutkarstva u BiH koju joj je dodijelio Umjetnički savjet Međunarodnog festivala lutkarskih pozorišta za djecu Lut fest u Istočnom Sarajevu.

Tom prilikom Zrnčić-Kulenović je kazala da je pozorište vjerodostojan dokaz da magija itekako postoji.

"I ja, nakon 37 godina rada, još vjerujem i uvjeravam sve, ponajviše one mlade umjetnike sa kojima kontinuirano radim, da je magija teatra moguća i toliko moćna da vas povede u neki bolji svijet. A lutkarski je teatar, teatar metafora i čudesne likovnosti, te tom otkrivenom svijetu daje boje, nova značenja, začudan pokret i let, pa čak i u nebo ako to zaželimo. Pa, onda, ne treba čekati, nego zajedno letjeti na Lut festu", kazala je.

S obzirom da je zbog profesionalnih obaveza bila spriječena da primi plaketu na otvaranju festivala, Zrnčić-Kulenović je "Zlatnu animu" primila prije početka predstave "Djevojčica sa šibicama".

Predstava "Djevojčica sa šibicama", Studija lutkarstva i Altteatra iz Sarajeva u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović izvedena je u okviru takmičarskog programa 14. Lut festa.

Članica žirija Festivala Rita Fleis kaže da je "Devojčica sa šibicama" predstava lutkarske i žive scene u kojoj je poznata fabula prenijeta u savremeni svijet djece koja, doduše jesu snabdjevena materijalno, ali nemaju najosnovnije za život - ljubav.

"Reditelj je dječijoj publici predstavio unutrašnji govor, ali i opasnost, smrt, kao tragičnu neumitnost", kazala je.

Četvrtog dana festivala publika je imala priliku da vidi lutkarski spektakl "Bajka o Vitezu bez konja" Pozorišta mladih Novi Sad, a režiju predstave potpisuje poljski reditelj Jaroslav Antonjuk. To je priča s veoma važnom porukom "Kad iskreno vjerujete u nešto, onda će vam se ispuniti vaši snovi."

Moto ovogodišnjeg festivala je "Radost mašte i stvaranja", a sudjeluju pozorišta iz Bugarske, Slovačke, Njemačke, Slovenije, Srbije i BiH.

Festival će trajati do 17. maja.