Kultura
0

"Državni lopov" večeras u BNP Zenica

Klix.ba
Predstava "Državni lopov", jedna od najstarijih živih predstava u BiH, bit će prikazana 6. decembra od 19:30 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Ovu komediju osmislila su tri mlada akademska glumca 2005. godine s ciljem da im ljeto bude zanimljivije jer je bila pauza na akademiji. Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Adem Smailhodžić nisu bili ni svjesni da će predstava igrati godinama i puniti dvorane širom Bosne i Hercegovine i šire.

Predstava je napravljena u Centru za kulturu Zavidovići, ali su kompletnu produkciju na svojim leđima iznijela ova tri mlada glumca, tada studenti Akademije scenskih/dramskih umjetnosti. Ona je dokaz da se mnogo toga može napraviti ako se stvari uzmu u svoje ruke,i ne čeka da sve padne s neba. Izvodi se već osmu godinu i to je čini jednom od najstarijih živih predstava u BiH.

Predstava je posljednje dvije godine na repertoaru mlade teatarske trupe Studio Scena Sarajevo koju su također osnovala četiri mlada glumca - Aida Bukva, Kemal Čebo, Adnan Goro i Nusmir Muharemović.

Riječ je o predstavi za koju se uvijek traži karta više. Govori o društvu u kojem živimo na duhovit, satiričan način. Priča je to o dvojici zatvorenika koje sudbina dovede u istu ćeliju, od kojih je jedan državni lopov, bivši, ali i budući političar, a drugi je sitni lopov, ženidbena varalica. Ono što ih spaja je Veronika, žena koja je prevarila obojicu i uvalila ih u zatvor, a da toga nisu svjesni. Naravno, neodvojiv dio ove priče je i zatvorski čuvar, koji se ne može pohvaliti visokim intelektualnim dometima.

U predstavi igraju Muharemović, Kasumović i Smailhodžić. Predstava je svoj put do publike našla u brojnim bh gradovima: Sarajevu, Zenici, Tuzli, Zavidovićima, Visokom, Kaknju, Jajcu, Tešnju, Banovićima, Kalesiji, Maglaju...

U januaru naredne godine planirana su gostovanja u Metkoviću i Splitu, a u toku su i pregovori za neke gradove u Crnoj Gori.