Mostarski teatar mladih
0

Druženje za spas teatra

FENA
Mostarski teatar mladih (eMTeeM) obilježit će 5. novembra prigodnim druženjem 35 godina postojanja, ali ujedno i početi očajnički pokušaj spašavanja tog teatra. Ovo druženje će se organizirati u vremenu totalne destrukcije kulture i necivilizacijskog odnosa prema njoj, zatvaranja najstarijih institucija kulture u Mostaru, nepostojanja kulture dijaloga, te u grčevitoj borbi za opstanak kulturnih institucija, kaže se u saopćenju eMTeeM-a.

"Ne želimo zatvoriti vrata za publiku. Dođite i pomozite nam", ističe se u pozivu ovog teatarskog tima.

Druženje će biti upriličeno od 12.05 do 16.00 sati.

Mostarski teatar mladih učestvovao je s dvije predstave na završenom 49. internacionalnom teatarskom festivalu MESS.

Teatar je zbog iznimno teške situacije za institucije kulture osmislio projekt "Tmačin donatorski sajam", prema časopisu "TmačaART" koji već 12 godina izdaje ovaj teatar kao jedini teatarski časopis u BiH.

U Mostarskom teatru mladih ističu da je kvalitet časopisa prepoznala i struka te je postao obavezna literatura za brojne studente teatarskih akademija, ali i važan informator o svjetskim teatarskim dešavanjima.

Teatar ima izvjestan broj primjeraka svih pedeset objavljenih brojeva. Komplet svih 50 brojeva iznosi 252 KM.

Na najavljenom će druženju posjetioci moći kupovinom jednog ili više primjeraka tog časopisa pomoći da vrata ovog teatra i dalje budu otvorena.

"Od kupovine tog jednog jedinog primjerka časopisa "TmačaART" možda ovisi opstanak Mostarskog teatra mladih, za koji ovih dana na okruglom stolu MESS-a u Sarajevu rekoše da je, uz Narodno pozorište RS-a iz Banje Luke, najbolji teatar u BiH", zaključuje se u saopćenju.