Kultura
0

Druženje s piscima za djecu u NUBBiH

FENA
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, kao nominatorsko tijelo iz BiH, u povodu desete godišnjice od ustanovljenja Astrid Lindgren Memoral Award, organizirat će 31. januara druženje sa dosad nominiranim književnicama i književnicima iz BiH uz prigodnu izložbu "Pipi Duga Čarapa u svijetu bosanskohercegovačke književnosti“, saopćeno je iz NUB BiH.

Astrid Lindgren rođena je 1907. godine u Švedskoj. Njena djela prevedena su na više od 95 jezika, što je čini jednom od najpopularnijih pisaca dječije književnosti. Stekla je slavu stvorivši književnu junakinju Pipi Dugu Čarapu. Umrla je 2002. godine u Stokholmu kada je i Švedska vlada ustanovila nagradu Astrid Lindgren (Astrid Lindgren Memorial Award - ALMA).

Ova prestižna nagrada za dječiju književnost dodjeljuje se na godišnjem nivou jednom od svjetski prepoznatih pisaca za djecu. NUBBiH je jedini nominator iz BiH ovlašten od Švedskog umjetničkog vijeća (Swedish Arts Council).

NUBBiH već petu godinu za redom kandidira pisce iz Bosne i Hercegovine.

Prva kandidatkinja bila je istaknuta književnica za djecu, lektirski pisac Bisera Alikadić. Zatim, i drugi poznati dječiji pisci sa ovih prostora: Nura Bazdulj-Hubijar, Šimo Ešić, Mirsad Bećirbašić i Ljubica Ostojić.

Za 2012. godinu, NUBBiH je nominirala Feridu Duraković i Ranka Pavlovića u istoj kategoriji ALMA-e.