{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Društvo pisaca BiH: Isključenje Topčića iz kandidature za šestoaprilsku nagradu je eliminacija struke

F
14.2.2007. u 13:38
0
0
Društvo pisaca BiH: Isključenje Topčića iz kandidature za šestoaprilsku nagradu je eliminacija struke
0
Društvo pisaca BiH: Isključenje Topčića iz kandidature za šestoaprilsku nagradu je eliminacija struke
Društvo pisaca BiH danas je nedavnu odluku Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva da iz kandidature isključe jednog od najistaknutijih bh. književnika Zlatka Topčića, ocijenilo vidom eliminacije struke, najkvalitetnijih stvaralaca ove sredine te književnog i duhovnog stvaralaštva u Sarajevu i BiH uopće.
Na konferenciji za medije organiziranoj tim povodom u Sarajevu, predsjednik Društva pisaca BiH Gradimir Gojer spomenutu odluku je okarakterizirao jednostranom i nerazumljivom, jer je riječ o eliminaciji istaknutog člana Društva pisaca BiH, književnika s prestižnim brojem različitih nagrada i priznanja za književni rad, iznimno uspješnom direktoru Kamernog teatra 55 i žrtvi agresije na BiH.

Prema informacijama kojima raspolaže Društvo pisaca BiH, Topčić je eliminiran iz konkurencije za nagradu jer je član Upravnog odbora Društva pisaca BiH.

"To znači da niti jedan član upravnog odbora ne može biti kandidiran za ovu nagradu, što potpuno potire sav književni rad za koji ga Društvo pisaca BiH i kandidira. Također, čini nam se potpuno nerazumnim da nas niko nije konsultirao o toj odluci", kazao je Gojer.

On je podsjetio i na činjenicu kako je Društvo pisaca BiH u proteklih nekoliko godina za nagradu kandidiralo i po dva do tri svoja člana, bazirajući se na književnim i uopće stvaralačkim dometima kandidata, ali su do danas samo dva od njih i dobila nagradu – Ivan Kordić 2000. godine te 2003. Marko Vešović, koji je nagradu i vratio.

Član UO Društva i književnik Zilhad Ključanin naglašava kako Društvo pisaca BiH zahtijeva vrćanje Topčića u kandidaturu za Šestoaprilsku nagradu, ne lobirajući za dodjelu nagrade ovom književniku. Potcrtao je ogorčenost svih članova Društva pisaca BiH ovom odlukom.

Hadžema Hajdarevića, također člana UO Društva, ne iznenađuje odluka Odbora za dodjelu nagrade, jer se ona uklapa u stravičnu činjenicu da smo kulturno najzapušteniji evropski prostor, uz odbore čiji su članovi vođeni političkim oligarhijama i njihovim ciljevima.

On smatra kako je Odbor ovom odlukom napravio nepravdu ne samo prema vodećim bh. književnicima već i prema samome sebi, jer je Šestoaprilska nagrada oduvijek baštinila antifašističku tradiciju.

Najavljeno je da će Društvo pisca BiH organizirati niz prosvjednih aktivnosti povodom spomenute odluke Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

Predsjedavajući Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva Hamdija Lagumdžić pojašnjava za Fenu kako konačna odluka o eliminiranju Topčića iz kandidature za nagradu još nije donesena. Naime, Odbor bi trebao održati još jednu do dvije sjednice kako bi do kraja ovog mjeseca dostavio konačan prijedlog kandidata za Šestoaprilsku nagradu.

Međutim, Lagumdžić naglašava kako su razlog mogućeg isključenja Topčića iz kandidature izmjene i dopune Odluke o dodjeli Šestoaprilske nagrade, usvojene 26. decembra prošle godine, koje tretiraju sve uvjete kandidaranja neke osobe za nagradu. Tako za nju ne može biti kandidiran niti jedan član organa uprave određenog društva ili asocijacije, što je slučaj i kod Zlatka Topčića, jer je to u direktnoj suprotnosti sa spomenutom Odlukom. Lagumdžić smatra kako ne treba donositi ishitrene zaključke dok konačna lista kandidata ne bude objavljena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: