Kultura
0

Drugog dana festivala "NAFF 2008" prikazano 12 novih filmova

FENA
U sklopu druge večeri Trećeg festivala animiranog filma "NAFF 2008" TV novinar Dževdet Tuzlić predstavio je autore -Aleksandera Iserta, Udu Prisnena, Ernesta Gregla, Mariju Hose van den Linden, Adnana Mahinića i Antona Humla, saopćeno je danas iz INFONAFF-a.

Autori su govorili o poteškoćama koje danas u svijetu prate svaki oblik art stvaranja, pa tako i animiranog filma, načinima na koji su uspjeli realizirati svoje ideje i suradnicima koji su im pomagali.

Ernest Gregl je istaknuo da je prezadovoljan putevima razvoja animiranog filma, napose što se njime bave autori koji imaju dva puta manje godina negoli on ima autorskoga staža.

U natjecateljskom dijelu programa prikazano je dvanaest novih filmova iz Švicarske, Velike Britanije, Srbije, Italije, Nizozemske, Španjolske, SAD-a, Bugarske i Njemačke.

Od prikazanih 12 filmova devet je ''pokupilo'' nagrade na najprestižnijim svjetskim festivalima.

Posebno su se isticali italijanski osmominutni film "Sjećanje jednog psa" autorice Simone Massi, srpski "Bla, bla, bla" autora Miroslava Somonovića iz Vranja te nizozemski "Ljepljivo stopalo" autora Ude Prinsena, koji je trenutno u Nemu i već je dogovorio neke koprodukcije s bh. autorima.

NAFF se kvalitetom svojega programa te golemom zainteresiranosti svjetskih autora definitivno etablirao kao jedan od novih i najkvalitetnijih festivala animacije. Njegov razvoj, saopćeno je, ide puno brže negoli ga lokalna i opća društvena zajednica stižu prepoznati i logistički pratiti.