Zagor u Mostaru
33

Drugi mostarski strip vikend u znaku legendarnog Duha sa sjekirom

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Strip nije društveni hit kakav je bio prije tridesetak godina, ali daleko od toga da nije čitan i da ne privlači pažnju, samo ga nema u medijima. To su zapažanja i problemi koje su uočili i pokušavaju promijeniti i organizatori Drugog mostarskog strip vikenda.

Danas i sutra Dom hercega Stjepana Kosače bit će mjesto najveće naše strip revije, dešavanja koje nastoji nanovo uspostaviti strip kao povod za okupljanje mladih i starih.

Dubravko Šimić, predsjednik Udruženja MoStrip, bio je ponosan na seriju radionica, izložbi i predavanja koje su planirane za ovaj vikend.

"Ove godine imamo deset gostiju, od toga tri iz Italije i sedam s ovih prostora. Vikend je u znaku legendarnog Zagora, dolazi najviše da tako kažem Zagorovaca, ljudi koji danas rade na ovom strip junaku. S nama će biti Mureno Burattini glavni urednik i scenarista Zagora danas, njegovi saradnici Walter Venturi i Joevito Nuccio te skupa s našim prijateljem Banetom Kercacom, strip crtačem iz Srbije, koji danas čine okosnicu Zagorova tima", kazao nam je Šimić.

Osim autora legendarnog Duha sa sjekirom u Mostar dolazi i Darko Perović iz Srbije, Boris Talijančić i Renato Vladimir Renky iz Hrvatske te bh. autori, koje na Mostarskom strip vikendu nikad ne zapostavljaju, Enis Čišić, Midhat Mido Kapetanović i Milorad Vicanović Maza.

"Strip se i danas dosta čita, samo to nije predmet razgovora kao što je bilo nekad, nema ga u medijima, pa se stječe dojam da strip nema svoju publiku. Međutim, mi smo prošlogodišnjim festivalom, a nadamo se i ovim potvrdili da to nije tako. Strip je i danas popularan, ali je nama cilj približiti ga posebno mlađim generacijama kojima danas strip nije tako lako 'pod rukom' kako je bio starijim generacijama", priča nam organizator strip vikenda.

Prošlogodišnji vikend pokazao je i da postoji znatan broj mladih autora koji zaslužuju pažnju, ovaj put oni će biti nagrađeni, a njihovi radovi će biti objavljeni u časopisu kojeg izdaje MoStrip.