{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Drugi i drugačiji" Juventafest počinje u subotu

12.9.2014. u 10:09
12
0
"Drugi i drugačiji" Juventafest počinje u subotu
12
"Drugi i drugačiji" Juventafest počinje u subotu
Internacionalni festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva, Juventafest, svečano se otvara u subotu u 18:30 sati na velikoj sceni Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo.
Juventafest je nastao sa ciljem da se skrene pažnja na važnost dramske edukacije u formiranju i razvoju ličnosti kod tinejdžera. Zbog toga su organizatori odlučili napraviti festival koji će prikazati najbolje predstave u regionu, čiji su akteri srednjoškolci, te na taj način pospješiti razmjenu iskustava i tehnika pedagoškog rada kod voditelja grupa, a istovremeno i srednjoškolcima pružiti priliku da se usavršavaju uz niz radionica upriličenih u toku festivala.

Ovogodišnji, drugi po redu Juventafest, počinje 13. septembra, i održat će se pod sloganom "Drugi i drugačiji".

Zvanični program otvaranja 2. Juventafesta počinje u 18:30 sati na Velikoj sceni Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, svečanom ceremonijom otvorenja/ performansom u kojem će učestvovati hor "Chorus Cadenca", te pet mladih sarajevskih glumaca: Alisa Čajić, Ivana Vojinović, Adi Hrustemović, Davor Sabo i Edin Avdagić.

Nakon programa otvorenja, publici će se predstaviti i prva takmičarska predstava Festivala - mjuzikl "Crvenkapica" u izvedbi polaznika Dramskog studija Jasmine Večanski , Kulturnog centra iz Pančeva.

Tekst i režiju predstave potpisuju Luka Racić i Zoran Zarubica . Osim glumaca, u ovoj predstavi učestvuje i mali orkestar koji uživo kreira atmosferu. Predstavu odlikuje i odlična partnerska igra, maštovita upotreba scenografskih elemenata i zanimljiva tekstualna adaptacija, gdje nas kroz predstavu vodi dvoje "voditelja" koji se doslovno bore za pažnju gledatelja i ko će biti onaj koji će ispričati svoju verziju događaja.

Juventafest će trajati će 17. septembra. U toku festivala šest srednjoškolskih dramskih skupina iz četiri države (Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH) imat će priliku da prikažu svoja ostvarenja, ali i da prošire svoja znanja i vještine kroz niz dramskih radionica.

Radionice obuhvataju nekoliko različitih polja: ples, forum teatar i dramaturgija, hip-hop, a radne grupe su miješane, te u svakoj od radionica učestvuje po nekoliko aktera iz svih grupa, što čini da se, pored usavršavanja u određenim poljima, srednjoškolci iz raznih sredina imaju priliku bolje upoznati, te se istovremeno razbijaju predrasude prema drugom i drugačijem, što čini veliki dio formiranja i razvoja ličnosti.

Pored radionica, ovogodišnji Juventafest bit će domaćin okruglog stola za voditelje dramskih skupina čiji će fokus biti na unapređenju rada sa srednjoškolcima. Novitet Festivala je i "Next Level" radionica, koju sponzorira Državni odjel za edukaciju i kulturu Sjedinjenih Američkih Država u saradnji sa Odjelom za muziku pri Univerzitetu Sjeverna Karolina na Chapel Hillu, a koja koristeći se hip hopom i plesom promovira interkulturalni kreativni izraz i razmjenu u raznovrsnim kulturama i zanemarenim društvenim slojevima.

Posjetitelji 2. Juventafesta imati će priliku, za vrijeme trajanja Festivala, da vide izložbu fotografija Enesa Crvčanina i plakata Festivala koji su nastali kao rezultat konkursa u kojem su učestvovali studenti treće godine odsjeka za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva na čelu sa profesorom Bojanom Hadžihalilovićem i asistentom Sandrom Drinovcem.

Festival će se odvijati na dvije lokacije: Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo i na Akademiji Scenskih Umjetnosti – Otvorena scena Obala. Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan i otvoren za sve goste.

Festival će biti zatvoren 17. septembra, dodjelom nagrade za najbolju predstavu Juventafesta te Specijalne nagrade za inovativni pristup teatarskoj umjetnosti.
Juventafest slavi rad, ljubav prema scenskim umjetnostima, prijateljstvo, znatiželju, saradnju i toleranciju.

Juventafest slavi mladost i slavi igru, te bilo da ste srednjoškolac, ljubitelj teatra ili profesionalni teatarski radnik, uvijek može da vas nauči nečemu novom, ili podsjeti na neke zaboravljene stvari kao što su spontanost, intuitivnost i razigranost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Gdje najčešće gledate filmove?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: